Sposób przygotowania:
Bułeczki z Ajvar
AJVAR: paprykę i bakłażana piec w piekarniku nagrzanym do 190*C przez godzinę. Skórka w papryce powinna lekko się przypalić, a bakłażan zmięknąć. Gorące włożyć do garnka i przykryć pokrywką. Po wystudzeniu skórka powinna lekko zejść. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem z czosnkiem. Wszystko umieścić w garnku zmiksować i przyprawić. Chwilę pogotować do momentu uzyskania gęstego sosu, który można przełożyć do słoiczków. CIASTO: zrobić zaczyn z drożdży, cukru i ciepłego mleka. Odstawić w ciepłym miejscu na 10min. Kiedy drożdże zaczną pracować dodać mąkę pszenne, kukurydzianą, ciepłą wodę, śmietanę i jajko w temperaturze pokojowej. Dodać oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zagnieść ciasto jeszcze raz, ale krótko. Podsypując mąką rozwałkować ciasto na prostokąt, o wymiarach ok 20x50cm. Rozsmarować sos i delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Za pomocą nitki podzielić rulon na ok 12-14 części. Spód każdej bułeczki lekko ściskać zamykając widoczny sos. Wkładać do formy na muffinki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w 180*C przez 20min. Smacznego!
Hrabina w kuchni