SUPERPRZEPIS

Buły z pizzowym farszem

  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Buły z pizzowym farszem Więcej zdjęć (2)

doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno

Składniki:

Buły z pizzowym farszem

 

 

  • farsz: 2 średnie cebule
  • 6 plasterków szynki wędzonej
  • 3 plastry sera żółtego (takie grubości 1/2 cm) - ja miałam mozarellę z dużego bloku
  • 2 czubata łyżki serka twarogowego z pieprzem
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki przyprawy "pomidory suszone z czosnkiem i bazylią"
  • 6 pomidorów suszonych z oliwy
  • 1,5 łyżki oliwy od pomidorów
  • do smaku: pieprz ziołowy, sól ziołowa

 

  • do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Buły z pizzowym farszem
Drożdże roztarłam z cukrem, dolałam ciepłe mleko, wymieszałam i odstawiłam żeby zaczyn zaczął rosnąć. Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól i czosnek. Jajko i żółtko roztrzepałam z maślanką, dolałam do mąki. Dolałam też rozczyn i lekko ciepłe masło. Wyrobiłam miękkie ciasto .
Odstawiłam ciasto w misce przykrytej ściereczką na ok. 1,5 godziny żeby wyrosło.

FARSZ - Cebulę obrałam, posiekałam, zeszkliłam na patelni dodając olej od pomidorów. Dodałam pokrojoną w kostkę szynkę, posiekane pomidory, smażyłam razem 2-3 minuty. Po zdjęciu z ognia dodałam przyprawy, wymieszałam a gdy całość przestygła zmieszałam z pokrojoną w kosteczkę mozarellą, serkiem pieprzowym i bazylią.

Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam, podzieliłam na 10 części oprószając mąką. Każdą część rozpłaszczyłam na placuszek. Na nie nałożyłam po czubatej łyżce farszu i delikatnie zlepiłam brzegi formując podłużne bułeczki. Ułożyłam je, zlepieniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiłam na 15 min.. Gdy podrosły wierzchy nacięłam lekko w czterech miejscach i posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, studziły się na kratce. Najlepsze lekko ciepłe.
Buły z pizzowym farszem
Buły z pizzowym farszem