Sposób przygotowania:
Bunia piecze kacze piersi
Umyć i osuszyć piersi . Naciąć skórę w krateczkę . Wymieszać 3 łyżki oleju z sosem Teryiaki , miodem , majerankiem, papryką , pieprzem , solą . Natrzeć piersi z kaczki wcierając dobrze marynatę w mięso. Ułożyć w zamykanym pojemniku i zostawić na noc w lodówce . Na rozgrzaną patelnię ceramiczną lub teflonową położyć skórą do dołu piersi i obrumienić . Przełożyć na drugą stronę i też zarumienić . Przełożyć piersi do naczynia Tuppeware ( lub innego szczelnego naczynia do pieczenia mięs ) . Na patelnię po podsmażaniu mięsa wlać 1/2 szklanki wody i zagotować ją . Płyn przelać na piersi kacze .Dołożyć gałązki rozmarynu i masło . Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Do gorącego wstawić dokładnie przykryte naczynie z mięsem . Piec 15 minut . Zmniejszyć temperaturę do 160 * C i piec 15 minut . Jabłka przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne . Dorzucić do mięsa . Znów podnieść temperaturę do 180 * C i piec jeszcze 30 minut . Wyjąć naczynie z piekarnika - odkryć i niech chwilę odparowuje . Piersi z kaczki ułożyć na desce i pokroić w ukośne plastry . Doprawić do smaku sos octem balsamicznym . Podawać obłożone upieczonymi kawałkami jabłek .