SUPERPRZEPIS

Buraczkowy sernik na kakaowym spodzie

  • 3
  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Buraczkowy sernik na kakaowym spodzie Więcej zdjęć (2)

Bożonarodzeniowy (ale nie tylko!) sernik trochę inaczej, bo na czerwono. Piękny kolor bez sztucznych barwników zapewniają buraczki!

Składniki:

Buraczkowy sernik na kakaowym spodzie

 

  • Na ciasto
  • · 300 g mąki pszennej
  • · 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia
  • · 150 g cukru
  • · 1 jajko
  • · 130 g miękkiego masła
  • · łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • · 2 łyżki kakao
  • Masa serowo-buraczana:
  • · 500 g zmielonego twarogu
  • · 200 g miękkiego masła
  • · 4 jajka
  • · 250-300 g cukru pudru
  • · 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • · 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • · 1,5 łyżki mąki pszennej
  • · 300 g puree z buraków (buraki gotujemy do miękkości, obieramy i dokładnie blendujemy)
  • · szczypta soli
  • Dekoracja:
  • · krem czekoladowy na boki
  • · 100 g miękkiego masła
  • · 1-2 łyżki puree buraczanego
  • · 5 łyżek cukru pudru
  • · łyżka ekstraktu z wanilii
  • · łyżka mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Buraczkowy sernik na kakaowym spodzie
Spód- Ucieramy masło z cukrem. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i kawę. Do masy maślanej stopniowo dodajemy składniki suche, na koniec dodajemy jajko. Ciasto wykładamy do tortownicy (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką) - średnica 26 cm. Podpiekamy w piekarniki, termoobieg, 180 stopni, 15 min. Do utartego z cukrem masła dodajemy mąki, ekstrakt waniliowy. Miksując dodajemy ser, żółtka i puree z buraków. Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do masy serowej.. Całość przelewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60 minut. Przygotowujemy dekorację. Masło ucieramy z mlekiem w proszku i cukrem, dodajemy ekstrakt oraz puree. Chłodzimy w lodówce. Wystudzone ciasto dekorujemy masą, boki smarujemy kremem czekoladowym. Smacznego!
Buraczkowy sernik na kakaowym spodzie
Etap 1 Buraczkowy sernik na kakaowo-kawowym spodzie