Sposób przygotowania:
Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną i mangoPrzygotowanie dyni i marchwi do ciasta:
Dynię i marchewkę myjemy i obieramy. Z dyni wydrążamy miąższ z pestkami. Ścieramy warzywa na najdrobniejszych oczkach tarki.
Lekko odciskamy nadmiar soku w dłoniach.
Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy z cukrami na najwyższych obrotach miksera na gęstą puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dodajemy po łyżce oleju.
Następnie zmniejszamy obroty miksera dodajemy stopniowo starte warzywa. Mieszamy ciasto z sypkimi składnikami przesianymi razem. Dodajemy parę kropli aromatu waniliowego ,mieszamy.
Na końcu wsypujemy żurawinę i mango delikatnie mieszamy.
Pieczenie ciasta:
Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i pieczemy ok. 50 min. do momentu aż wbity patyczek do ciasta będzie suchy.
Etap końcowy :
Upieczone ciasto wyjmujemy delikatnie z tortownicy i studzimy.
Przygotowujemy polewę według przepisu na opakowaniu i polewamy nią wystudzone ciasto.
Dekorujemy maczkiem o smaku mango raz innymi ulubionymi posypkami cukrowymi i kokosem zabarwionym na pomarańczowo.
gosiapiotrek23
Agnieszka Rec