Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną i mango

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto upiekłam synowi na urodziny a przepis stworzyłam na potrzeby konkursu "Jesień na talerzu". Ciasto wyszło przepyszne i wszystkim gościom bardo smakowało. Nikt nie mógł uwierzyć że główne jego składniki to dynia i marchew.

Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną i mango Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną i mango

na ciasto:

  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • parę kropli aromatu waniliowego
  • niepełna szkl. oleju słonecznikowego
  • 1 szkl. startej dyni
  • 1 szkl. startej marchwi
  • 2 pełne szkl. mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki kawałków mango suszonego słodzonego

do dekoracji :

  • 1 polewa gotowa z białej czekolady
  • maczek do dekoracji o smaku mango
  • wiórki kokosowe zabarwione na pomarańczowo lub inne cukrowe dekoracje

dodatkowo:

  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną i mango

Przygotowanie dyni i marchwi do ciasta:

Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną i mango
Dynię myjemy,obieramy usuwamy miąższ z pestkami i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki

Dynię i marchewkę myjemy i obieramy. Z dyni wydrążamy miąższ z pestkami. Ścieramy warzywa na najdrobniejszych oczkach tarki.

Lekko odciskamy nadmiar soku w dłoniach.

Przygotowanie ciasta:

Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną i mango
Do przygotowanego ciasta na samym końcu dodajemy żurawinę i mango delikatnie mieszając ciasto

Jajka ubijamy z cukrami na najwyższych obrotach miksera na gęstą puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dodajemy po łyżce oleju.

Następnie zmniejszamy obroty miksera dodajemy stopniowo starte warzywa. Mieszamy ciasto z sypkimi składnikami przesianymi razem. Dodajemy parę kropli aromatu waniliowego ,mieszamy.

Na końcu wsypujemy żurawinę i mango delikatnie mieszamy.

Pieczenie ciasta:

Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną i mango
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy

Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm.

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i pieczemy ok. 50 min. do momentu aż wbity patyczek do ciasta będzie suchy.

Etap końcowy :

Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną i mango
Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie ciasto z tortownicy i pozostawiamy do ostygnięcia

Upieczone ciasto wyjmujemy delikatnie z tortownicy i studzimy.
Przygotowujemy polewę według przepisu na opakowaniu i polewamy nią wystudzone ciasto.

Dekorujemy maczkiem o smaku mango raz innymi ulubionymi posypkami cukrowymi i kokosem zabarwionym na pomarańczowo.


Tagi:

ciasto warzywa