Sposób przygotowania:
Ciasto makowe Ilony
Mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na noc. Następnie odsączamy z wody na sitku. Żółtka jaj ucieramy lub miksujemy z cukrem na puszystą masę dodając olej oraz alkohol. Następnie ciągle miksując dodajemy mak. Sypkie składniki mieszamy ze sobą w misce. I dodajemy do masy z maku i jajek. Jabłka ścieramy na jarzynówce i dodajemy do masy wraz z bakaliami. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, mleko i margarynę. Polewą dekorujemy wierzch ciasta.