Sposób przygotowania:
Ciasto makowiec
CIASTO Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miski dodać cukier i połowę mleka ciepłego, dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrósł dodać mąkę, żółtka jaj, ccukier i cukier waniliowy. Masło podgrzać , dodać do mąki razem z rozczynem. Wyrobić ciasto, dolewając resztę mleka. Ciasto musi być elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. MASA MAKOWA Margarynę przełożyć do rondla, rozpuścić. Mak dobrze wypłukać, odcedzić,wsypać do garnka, zalać go 3 szkl wrzącej wody, odstawić do napęcznienia. Gdy mak napęcznieje odcedzić i zemleć dwa razy w maszynce. Do roztopionej margaryny dodać bakalie, miód, cukier i mak, smażyć przez kilka minut. Białko jaj ubić na pianę , dodać do masy, ostudzić. Podwojone ciasto drożdżowe, rozwałkować na prostokąt, nałożyć na ciasto masę makową, dobrze ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do natłuszczonej formy. Piekarnik nagrzać do 50 stop, włożyć formę z ciastem do piekarnika, poczekać aż ciasto wyrośnie i piec 45 minut w 180 stop. Gotowy makowiec polać polewą czekoladową, posypać pokrojonymi orzechami.