Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1377]

Ciasto makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W moim domu nie przepadają za makowcem, ale od czasu do czasu coś trzeba zmienić, no i ja postanowiłam zmienić na makowiec

Ciasto makowiec

Składniki:

Ciasto makowiec

 

  • cukier - 3/4 szkl
  • mąka - 50 dag
  • żółtka jaj - 3 szt
  • mleko - 1 szkl
  • drożdże - 4 dag
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • masło - 0,5 kost
  • tłuszcz do formy
  • MASA MAKOWA
  • miód - 2 łyżki
  • rodzynki - 2 łyżki
  • cukier - 0,5 szkl
  • białko jaj - 1 szt
  • orzechy pokrojone - 2 łyżki
  • mak - 1,5 szkl
  • margaryna - 1/4 kost
  • polewa czekoladowa - 1 opak
  • DEKORACJA
  • Orzechy pokrojone - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto makowiec
CIASTO Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miski dodać cukier i połowę mleka ciepłego, dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrósł dodać mąkę, żółtka jaj, ccukier i cukier waniliowy. Masło podgrzać , dodać do mąki razem z rozczynem. Wyrobić ciasto, dolewając resztę mleka. Ciasto musi być elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. MASA MAKOWA Margarynę przełożyć do rondla, rozpuścić. Mak dobrze wypłukać, odcedzić,wsypać do garnka, zalać go 3 szkl wrzącej wody, odstawić do napęcznienia. Gdy mak napęcznieje odcedzić i zemleć dwa razy w maszynce. Do roztopionej margaryny dodać bakalie, miód, cukier i mak, smażyć przez kilka minut. Białko jaj ubić na pianę , dodać do masy, ostudzić. Podwojone ciasto drożdżowe, rozwałkować na prostokąt, nałożyć na ciasto masę makową, dobrze ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do natłuszczonej formy. Piekarnik nagrzać do 50 stop, włożyć formę z ciastem do piekarnika, poczekać aż ciasto wyrośnie i piec 45 minut w 180 stop. Gotowy makowiec polać polewą czekoladową, posypać pokrojonymi orzechami.