anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Cukinia w pesto na cieście francuskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto francuskie w mojej kuchnii zagościło

Cukinia w pesto na cieście francuskim

Składniki:

Cukinia w pesto na cieście francuskim

 

 

  • Na pesto

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia w pesto na cieście francuskim
- Przygotowujemy pesto, w moździerzu ucieramy liście natki, ząbki czosnku z orzechami pekan oraz oliwą i parmezanem na gęstą, grudkowatą masę
- Cukinię umytą i osuszoną kroimy na cienkie plasterki. Podsmażamy klika minut na oliwie z oliwek, doprawiamy. Przekładamy gorącą do miski i mieszamy z pesto.
- Płat ciasta rozkładamy i rozmrażamy. Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka przy pomocy większej szklanki czy pucharka. Na każdym układamy plasterki cukinii.
- Jajko roztrzepane mieszamy z parmezanem. Smarujemy każde kółko.Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopnii przez 25 minut. Najsmaczniejsze są gdy lekko ostygną lub na zimno.