Sposób przygotowania:
Cukinia w pesto na cieście francuskim
- Przygotowujemy pesto, w moździerzu ucieramy liście natki, ząbki czosnku z orzechami pekan oraz oliwą i parmezanem na gęstą, grudkowatą masę
- Cukinię umytą i osuszoną kroimy na cienkie plasterki. Podsmażamy klika minut na oliwie z oliwek, doprawiamy. Przekładamy gorącą do miski i mieszamy z pesto.
- Płat ciasta rozkładamy i rozmrażamy. Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka przy pomocy większej szklanki czy pucharka. Na każdym układamy plasterki cukinii.
- Jajko roztrzepane mieszamy z parmezanem. Smarujemy każde kółko.Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopnii przez 25 minut. Najsmaczniejsze są gdy lekko ostygną lub na zimno.
- Cukinię umytą i osuszoną kroimy na cienkie plasterki. Podsmażamy klika minut na oliwie z oliwek, doprawiamy. Przekładamy gorącą do miski i mieszamy z pesto.
- Płat ciasta rozkładamy i rozmrażamy. Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka przy pomocy większej szklanki czy pucharka. Na każdym układamy plasterki cukinii.
- Jajko roztrzepane mieszamy z parmezanem. Smarujemy każde kółko.Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopnii przez 25 minut. Najsmaczniejsze są gdy lekko ostygną lub na zimno.
grazka
luna