Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Cukiniowe szaleństwo.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cukinia na słodko z budyniem tego warto skosztować.

Cukiniowe szaleństwo. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowe szaleństwo.

 

  • Ciasto :450 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżki śmietany
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g margaryny lub masła
  • płaska łyżeczka sodki
  • zapach waniliowy
  • 2 łyżki kakao do posypania spodu
  • Masa I:1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę cukinii
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki manny
  • 4 goździki
  • Masa II :3 budynie bez cukru
  • litr mleka
  • cukier według upodobań smakowych
  • płaska łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

Cukiniowe szaleństwo.
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki( dwie godziny) aby schłodzić. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem, jak puści sok, dorzucamy goździki i doprowadzamy do zagotowania. I zaraz po zagotowaniu odstawiamy z ognia. Po 30 min przerzucam na sito aby odsączyć Schłodzone ciasto dzielmy na dwie części i z każdej rozwałkowujemy placek na wielkość dużej blaszki. Wykładamy do formy wyłożonej papierem i obficie posypujemy kakao. Do odsączonej cukinii dodajemy mannę lekko mieszamy i wykładamy na ciasto. Obficie posypujemy cynamonem. Budyń gotujemy według przepisu, do proszku dosypujemy kurkumy i razem mieszamy. Ugotowany gorący budyń wylewamy na cukinię i rozprowadzamy na całość. Przykrywamy drugim plackiem, pieczemy w 170 stopniach 60 min.
Cukiniowe szaleństwo.
Miksujemy jajka, tłuszcz i resztę mokrych składników.
Cukiniowe szaleństwo.
Pokrojoną cukinię zasypujemy cukrem i czekamy aż puści sok.
Cukiniowe szaleństwo.
Ciasto wkładamy do woreczka i odkładamy do schłodzenia.
Cukiniowe szaleństwo.
Pierwszy placek obficie posypujemy kakao.