zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Cygańskie gołąbki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przepis na te gołąbki dostałam od koleżanki. Zrobiłam i wszystkim moim domownikom bardzo smakowały.

Cygańskie gołąbki

Składniki:

Cygańskie gołąbki

 

Sposób przygotowania:

Cygańskie gołąbki
Mięso myjemy i mielimy razem z cebulą. Do miski przekładamy mięso, kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kaszę i ryż, dodajemy jajka, rozgnieciony czosnek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na oliwie z obu stron. Usmażone kotlety układamy w brytfannie, zalewamy wodą z rozrobionym koncentratem ( wody tyle aby całkowicie przykryła gołąbki), rozkruszamy kostki rosołowe, dodajemy liść i ziele angielskie i dusimy około 40 minut. Gołąbki zwiększą swoją objętość, więc w razie konieczności dolać wody, aby cały czas były zakryte płynem. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i zagęszczamy sos, zagotowujemy. Podajemy z chlebem. SMACZNEGO. Z tej ilości składników wychodzi około 35 sporych gołąbków.