Pieprz zawdzięcza swoją nazwę roślinie zwanej pieprzem czarnym, z którego owoców jest sporządzana. Duża zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny nadaje przyprawie charakterystyczny, palący smak. Aby uzyskać tę niezwykle aromatyczną przyprawę, potrzeba ciężkiej pracy wielu ludzkich rąk, przy czym ważne jest, aby zbierane ziarenka pieprzu były niedojrzałe. Kiedy ziarenka dojrzewają zmieniają kolor z zielonego na żółty, a później na czerwony. Ze względu na sposób otrzymywania przyprawę dzieli się na trzy rodzaje pieprz czarny, biały i zielony. Aby otrzymać czarny pieprz, zrywa się ziarenka (niektóre są jeszcze niedojrzałe) i suszy. W czasie procesu suszenia skórka marszczy się i zmienia kolor - najpierw na brązowy, później na czarny. Natomiast biały pieprz otrzymuje się poprzez usunięcie z dojrzałych ziarenek skórki i pozostawienie samego "jądra". Ziarna te są pozostawiane dłużej na krzaku, co później ułatwia usunięcie skórki. Po zerwaniu są moczone w celu utraty skórki. Zrywane są także zielone (niedojrzałe) ziarenka i marynowane w kwasie octowym lub mlekowym albo konserwowane solanką, by zachowały barwę. W smaku znacznie się różnią od pieprzu czarnego, są bowiem łagodniejsze.
Świdnicki pieprz czarny można dodać do prawie wszystkich potraw, do zup, rosołu, sosów, sałatek oraz potraw z mięs, warzyw i ryb. Stosowany może być również do sporządzania wytrawnej nalewki - Pieprzówki. Pieprz czarny Świdnicki dostępny jest zarówno w wersji ziarnistej jak i mielonej, a co istotne, doskonale wpływa na pobudzenie apetytu i sprzyja trawieniu.
Największą ciekawostkę dotycząca pieprzu stanowi zaszyfrowana w powiedzeniu „gdzie pieprz rośnie” wskazówka odnośnie kontynentu, z którego pochodzi ta jakże dobrze nam znana i lubiana przyprawa. W taki właśnie obrazowy sposób nazywano niegdyś Azję.
Pieprz czarny na dobre zadomowił się w każdej polskiej kuchni, a kupując pieprz „Świdnicki” masz pewność, że pochodzi on z najlepszych gatunkowo upraw.
Czarny Pieprz
Czy wiesz, że oprócz pieprzu czarnego rozróżnia się jeszcze zielony i biały? Jednak to właśnie czarny ma najostrzejszy, pobudzający smak.
ocena: 4/5 głosów: 1