Sposób przygotowania:
Czerwony barszcz "chomikującej" Buni
Korpus z kurczaka pozbawić skóry i tłuszczu (chciałam mieć lekką zupę - jak komuś nie przeszkadza to może zostawić). Podzielić na małe kawałki. Zalać wrzątkiem ( 1/3 szklanki) suszone grzyby. Obrać i umyć świeże warzywa. Wyjąć porcje warzyw mrożonych.
Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) - pietruszkę, seler , rzodkiewkę, ogórek ze skórką. Pokroić pomidora, cebulę , por , liść kapusty , marchew, ziemniaki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić korpus i warzywa ( bez ziemniaków). Podsmażać chwilę mieszając drewnianą łyżką . Zalać wodą . Dorzucić ziemniaki , przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty), łyżeczkę soli ( jeśli używamy surowego buraka trzeba go utrzeć i dodać w tym momencie). Gotować 45 minut.
Wyjąć kawałki ,,porcji rosołowej" i grzybki .Obrać mięso od kości. Usunąć chrząstki i zamrozić razem z grzybkami **. Dodać buraczki ( jeśli nie mieliśmy gotowanych to trzeba je dodać wcześniej razem z ziemniakami) , groszek i fasolkę **. Gotować na małym gazie 10 minut. Doprawić do smaku maggi , pieprzem mielonym, sokiem z cytryny ( lub octem).
Podawać posypany zieleniną ( natka lub koperek). Śmietankę dodawać na talerzu , lub nie ( ja wole bez śmietany).
* Czemu to się nazywa porcja rosołowa nie mam pojęcia bo rosołu jako żywo na tym ugotować się nie da, ale wywar na zupę zupełnie spokojnie
** Mięso z zupy i grzybki użyć na farsz do pierogów , krokietów lub naleśników
*** Resztę groszku i fasolki można użyć do zrobienia sałatki ( jeśli otwieraliśmy teraz nowe puszki)
**** Taka ilość zupy starczy na 4 duże porcje więc połowę zamrożę .
Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) - pietruszkę, seler , rzodkiewkę, ogórek ze skórką. Pokroić pomidora, cebulę , por , liść kapusty , marchew, ziemniaki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić korpus i warzywa ( bez ziemniaków). Podsmażać chwilę mieszając drewnianą łyżką . Zalać wodą . Dorzucić ziemniaki , przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty), łyżeczkę soli ( jeśli używamy surowego buraka trzeba go utrzeć i dodać w tym momencie). Gotować 45 minut.
Wyjąć kawałki ,,porcji rosołowej" i grzybki .Obrać mięso od kości. Usunąć chrząstki i zamrozić razem z grzybkami **. Dodać buraczki ( jeśli nie mieliśmy gotowanych to trzeba je dodać wcześniej razem z ziemniakami) , groszek i fasolkę **. Gotować na małym gazie 10 minut. Doprawić do smaku maggi , pieprzem mielonym, sokiem z cytryny ( lub octem).
Podawać posypany zieleniną ( natka lub koperek). Śmietankę dodawać na talerzu , lub nie ( ja wole bez śmietany).
* Czemu to się nazywa porcja rosołowa nie mam pojęcia bo rosołu jako żywo na tym ugotować się nie da, ale wywar na zupę zupełnie spokojnie
** Mięso z zupy i grzybki użyć na farsz do pierogów , krokietów lub naleśników
*** Resztę groszku i fasolki można użyć do zrobienia sałatki ( jeśli otwieraliśmy teraz nowe puszki)
**** Taka ilość zupy starczy na 4 duże porcje więc połowę zamrożę .
MagdaMM
jaNina
Cukiereczek13