Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Czeski knedel w wersji wegetariańskiej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Popularne danie Czeskie w wersji wegetariańskiej.

Czeski knedel w wersji wegetariańskiej

Składniki:

Czeski knedel w wersji wegetariańskiej

 

Sposób przygotowania:

Czeski knedel w wersji wegetariańskiej
Drożdże rozpuszczamy w mleku, następnie rozczyn wlewamy do 300g mąki pszennej, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy odrobinę mleka. Formujemy z wyrobionego ciasta dwie kluchy i odstawiamy na kwadrans w misce przykryte ściereczką. Następnie wrzucamy na wrzątek i gotujemy 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy na chwilę do wyschnięcia. Następnie kroimy na kromki i podajemy z ogórkami kiszonymi oraz z sosem grzybowym, który przyrządzamy wcześniej następująco: Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na średnie kawałki. Następnie wrzucamy na wrzątek (bez soli!) z liściem laurowym oraz zielem angielskim i gotujemy 10 minut. Następnie odcedzamy. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w pióra. Następnie wrzucamy na rozpuszczone masło. Kiedy cebula już się podsmaży, dodajemy pieczarki. Dusimy wszystko około 15 minut aż pieczarki uzyskają odpowiednią miękkość. Jeśli potrawa jest za sucha, zawsze można podlać ją bulionem lub wrzątkiem. W szklance roztrzepujemy śmietankę z mąką. Zalewamy tym pieczarki, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Gotujemy jeszcze chwilę cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.

Tagi:

jajko jajka