Sposób przygotowania:
Czosnkowe pulpeciki w sosie pomidorowym
Mięso przełożyć do miseczki, dodać bułkę tartą, kaszę mannę, zagnieść i odstawić. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa, dodać sół, pieprz oraz granulowany czosnek. Dokładnie wyrobić, uformować małe kuleczki (urosną! u mnie podwoiły swoją objętość. Łatwiej zrobimy kuleczki mając mokre ręce.) Do bulionu albo rosołu wrzucić masło, starte na grubej tarce marchew, pietruszkę oraz seler, a także ziele angielskie, zagotować. Na gotujący się bulion ostrożnie wkładać nasze kuleczki najlepiej lyżką, gotować pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut. Gdy zmiękną, dodać do wywaru przecier pomidorowy, gotować 5 minut. Śmietanę zahartować wywarem, wlać do garnka i gotować razem jeszcze kilka minut. Mąkę rozrobic z wodą, zagęścić nią wywar tak, aby powstał sos. Przyprawić bazylią :)
Rossie
zewa
też czasami robię do spaghetti właśnie mini klopsiki. Jak dal mnie potrawa lepiej wygląda.