Czysta i bezpieczna kuchnia

Kilka cennych wskazówek co zrobić, by kuchnia była czysta i bezpieczna, nie tylko na wiosnę

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Czysta i bezpieczna kuchnia
Kuchnia może być niebezpiecznym terenem, gdzie łatwo jest popełnić wiele grzechów. Zawsze dużo się tutaj dzieje-gotowanie, jedzenie, czasami pranie. Kuchnia to serce domu, więc warto uchronić ją od zawału. Najważniejsze zasady, których powinniśmy przestrzegać w kuchni: 1. Usuń niepotrzebne przedmioty z blatów. Przenieś w odpowiednie miejsce urządzenia, których już nie używasz lub pozbądź się ich 2. Przechowuj jedzenie zgodnie z zaleceniami producentów 3. Utrzymuj czystość i porządek w lodówce. Zanim zrobisz cotygodniowe zakupy, usuń jej zawartość, pozbądź się starego jedzenia i umyj półki 4. Wycieraj płytę grzewczą po każdym użyciu. To samo dotyczy piekarnika. W ten sposób łatwiej ci będzie utrzymać je w czystości i unikniesz szorowania po zaschniętych czy przypalonych plamach 5. Na bieżąco wycieraj także plamki i zachlapania w środku kuchenki mikrofalowej, jeśli się pojawią 6. Korzystaj ze szczelnie zamykanego kosza na śmieci, który nie będzie przyciągał much; nie będzie też czuć nieprzyjemnych zapachów. Opróżniaj kosz od razu, jeśli zacznie brzydko pachnieć. Umyj go zdezynfekuj raz w tygodniu. 7. Przetrzyj blaty przed i po przygotowywaniu jedzenia. 8. Każdego dnia zmieniaj lub wyparzaj ściereczkę, którą wycierasz blaty. 9. Używaj dwóch desek do krojenia-jednej do surowego mięsa, a drugiej do warzyw 10. Nie pozostawiaj brudnych naczyń-mogą pojawić się na nich bakterie 11. Utrzymuj zlewozmywak i suszarkę w czystości-unikniesz przenoszenia bakterii 12. Regularnie zamiataj i myj podłogę - dzięki temu w kuchni będzie zawsze świeżo i czysto 13. Jeśli masz w domu jakieś zwierzęta, nie zostawiaj w kuchni brudnych misek, gdyż będą przyciągać muchy i gryzonie 14. Również kuwet nie powinniśmy trzymać w kuchni. Lepiej przenieść je do łazienki, przedpokoju lub holu 15. Jeśli masz pralkę w kuchni, nie zostawiaj mokrego lub brudnego prania w pralce. Unikaj również sortowania brudnych rzeczy na blatach, na których przygotowujesz jedzenie 16. Raz na jakiś czas umyj także wszystkie szklanki i kieliszki, z których rzadko korzystasz. Zbiera się w nich bowiem dużo kurzu. Po umyciu ustawiaj je w szafce dnem do dołu. 17. Najważniejszą zasadą w kuchni jest systematyka-powinniśmy sprzątać w kuchni po każdym gotowaniu i przygotowaniu posiłku-w ten sposób kuchnia będzie czysta i bezpieczna