Sposób przygotowania:
De volaille w sosie czosnkowym
Sos: Śmietanę i jogurt mieszamy, dodajemy majonez, szczyptę soli, pieprzu oraz zmiażdżony czosnek. Mieszamy i wkładamy do lodówki. Mięsko: Filet kroimy na mniejsze kawałki. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, uważając aby nie poprzerywać mięsa, doprawiamy solą, pieprzem, (można natrzeć czosnkiem, aczkolwiek nie jest to konieczne). Każdy rozbity plaster mięska smarujemy płaską łyżeczką masła, posypujemy posiekaną natką pietruszki, (jeśli chcemy możemy położyć również pasek żółtego sera). Zawijamy w roladki, boki zwijając do środka, aby nadzienie nie wypłynęło. Gotowe roladki obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, tak aby roladki były do ok. połowy w nim zanurzone, można dopiec w piekarniku, żeby mięso w środku nie było surowe. Gorące polewamy sosem czosnkowym, posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.
msewka