Sposób przygotowania:
Dorsz pod pierzynka w winnym sosie
Ryby odsaczamy,przyprawiamy sola, pieprzem najlepiej białym, oraz cytrynowym i sokiem z cytryny. Odstawiamy zeby przeszły smakiem przypraw. Z maki, wody, jajka, ciut soli mieszamy ciasto, Odstawiamy na jakies 30 minut zeby ładnie "odpoczeło".W duzym rondlu rozgrzewamy olej tyle zeby ryby mogly sie smażyc w głebokim oleju. Ryba do ciasta i na tłuszcz, jakies 4-6 minut smazenia i jest gotowa. Odasaczamy na papierowym reczniku.
Szpinak podmażny na maśle z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i chlustu białego pólwytrawnego wina.
Robimy sos. Cebule w kostke, czosnek przeciskamy, wrzucamy na olej i szklimy. Uwaga zeby sie nei przypaliło bo wtewdy sos bedzie gorzki. Dodajemy koncetrat i pomidory, wino, mieszamy, chwile dusimy. Przyprawiamy sola, pieprzem, paprykami i cytryną. Odstawiamy z ognia. Nastepnie malakserem wszystko mietolimy na głądka mase (jelsi ktos woli mneij przemielony zeby czusc bylo kawalki cebuli to prosze bardzo).Sos zmieni kolor na jaśniejszy. Mozna posypac go zieleninka. I doprawic wg walsnego gustu jesli jest taka potrzeba.
Na dno formy do zapiekania wysmarowanej masłem kładziemy szpinak, na to dorsza usmażonego w ciescie. Na to warstwa sosu pomidorowo-winnego i warstwa sera edamskiego startego. Wstawiamy do piekarnika na 180 do czasu az ser sie stopi. Gotowe.
Szpinak podmażny na maśle z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i chlustu białego pólwytrawnego wina.
Robimy sos. Cebule w kostke, czosnek przeciskamy, wrzucamy na olej i szklimy. Uwaga zeby sie nei przypaliło bo wtewdy sos bedzie gorzki. Dodajemy koncetrat i pomidory, wino, mieszamy, chwile dusimy. Przyprawiamy sola, pieprzem, paprykami i cytryną. Odstawiamy z ognia. Nastepnie malakserem wszystko mietolimy na głądka mase (jelsi ktos woli mneij przemielony zeby czusc bylo kawalki cebuli to prosze bardzo).Sos zmieni kolor na jaśniejszy. Mozna posypac go zieleninka. I doprawic wg walsnego gustu jesli jest taka potrzeba.
Na dno formy do zapiekania wysmarowanej masłem kładziemy szpinak, na to dorsza usmażonego w ciescie. Na to warstwa sosu pomidorowo-winnego i warstwa sera edamskiego startego. Wstawiamy do piekarnika na 180 do czasu az ser sie stopi. Gotowe.