Sposób przygotowania:
Drożdżowe hot-dogi z parówką
Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć pokojową temperaturę. Drożdże połaczyć z 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski miksera dać jajka, sól, mleko, cukier, olej, rozpuszczone chłodne masło. Zmiksować. Miksując powoli wsypywać mąkę, dodać ocet i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystko razem. Wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać, podsypując sobie mąką aż ciasto zacznie odstawać od rąk. Uformować w kulę, włożyć do miski. przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut. Gotowe cisto wyjać na stolnice, podsypać mąką, rozwałkować na prostokątny placek.Nastepnie placek posmarować sosem pomidorowym (lub przecierem, keczupem), położyć w równych odstępach parówki, położyć dodatki czyli kawałki ogórków, papryki, pokrojone oliwkami, starte pieczarki, grubo starty żółty ser, oregano, całość polać sosem lub keczupem oraz musztardą. Ciasto zwinąć delikatnie w rulon, odciąć resztę, nożem przekroić ciasto pomiędzy parówkami, żeby oddzielić je, zrolować zaklejając całość w ładny rulon na kształt parówki. Kazdy hot dog ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać ziołami. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C włożyc bułki i piec do czasu aż urosną i zarumienią się (ok. 15 min). Mi z tej porcji wyszło 9 sporych bułek.
misia5
dayzi