Sposób przygotowania:
Drożdżowy jabłecznik
Mąkę wsypać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie, wlać do niego letnie mleko, wsypać cukier i rozkruszyć drożdże. Dodać jajko, masło, szczyptę soli i skórkę cytrynową. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem do wyrośniecia na 30 minut. Jabłka obrać przekroić na pół i usunąć z nich gniazda nasienne. Połówki jabłek naciąć wzdłuż. Okrągłą foremkę o średnicy 30 cm wysmarować tłuszczemi posypać tartą bułką. Ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na krążek o średnicy 34 cm i wyłożyć na forme. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Dokładnie wymieszać śmietanę, jajka, cukier i cynamon. Tak przygotowaną śmietaną polać jabłka. Ciasto piec w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku około 40 minut. Borówki osączyć i udekorować nimi wierzch ciasta. Posypać cukrem pudrem.