Tym razem zespól „ Dnia z Podravką” zawitał do Czarnkowa. 20 września w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Józefa Nojego odbyły się IV warsztaty drugiej edycji. Szkoła z Czarnkowa to jedna z najaktywniejszych szkół ponadgimnazjalnych w Polsce. Bierze udział w licznych ogólnopolskich projektach między innymi w „ Jestem Przedsiębiorczy”, „Szkoła Sukcesu” i innych.
Program ma formę warsztatów z pokazem gotowania i konkursem, w którym wyłaniane są prawdziwe kulinarne talenty. Najlepsi kucharze wyłonieni w eliminacjach lokalnych przejdą do wielkiego finału i powalczą o staż w restauracji jednego z najbardziej prestiżowych hoteli w Polsce.
Uczniowie z Czarnkowa wspólnie z Łukaszem Piliszkiem przegotowali krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką, klasyczne risotto z szafranem i chipsami z grana padano, penne z łososiem w pikantnym różowym sosie podane z pastą z awokado i kolendrą oraz sushi.
Ponadto tak, jak wcześniej zapowiadaliśmy wspólnie z uczestnikami warsztatów przygotowano potrawę według receptury, która wygrała nasz konkurs. Do konkursu stanęło sześć bardzo twórczych drużyn zmagało się
o przejście do finału projektu, przygotowując przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy. Wszystkie dania konkursowe z przyjemnością degustowaliśmy. Ale jak to bywa w konkursach zwycięzca jest tylko jeden. Najlepsza okazała się drużyna w składzie: Agata Bliska, Monika Jahołkowska, Patrycja Kazimierczak.
Zwycięska drużyna uwiodła nas swoją przystawką. Dziewczyny wykorzystały w niej odważne połączenie mięsa z owocami morza. Ponadto doceniliśmy niezwykłą sprawność manualna – Marty Kulupa, Ani Kanarek oraz Zuzy Witt- dziewczyny otrzymały profesjonalne noże firmy Fackelmann.
Następne warsztaty już w październiku. Odbędą się w Zespole Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie.
Program ma formę warsztatów z pokazem gotowania i konkursem, w którym wyłaniane są prawdziwe kulinarne talenty. Najlepsi kucharze wyłonieni w eliminacjach lokalnych przejdą do wielkiego finału i powalczą o staż w restauracji jednego z najbardziej prestiżowych hoteli w Polsce.
Uczniowie z Czarnkowa wspólnie z Łukaszem Piliszkiem przegotowali krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką, klasyczne risotto z szafranem i chipsami z grana padano, penne z łososiem w pikantnym różowym sosie podane z pastą z awokado i kolendrą oraz sushi.
Ponadto tak, jak wcześniej zapowiadaliśmy wspólnie z uczestnikami warsztatów przygotowano potrawę według receptury, która wygrała nasz konkurs. Do konkursu stanęło sześć bardzo twórczych drużyn zmagało się
o przejście do finału projektu, przygotowując przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy. Wszystkie dania konkursowe z przyjemnością degustowaliśmy. Ale jak to bywa w konkursach zwycięzca jest tylko jeden. Najlepsza okazała się drużyna w składzie: Agata Bliska, Monika Jahołkowska, Patrycja Kazimierczak.
Zwycięska drużyna uwiodła nas swoją przystawką. Dziewczyny wykorzystały w niej odważne połączenie mięsa z owocami morza. Ponadto doceniliśmy niezwykłą sprawność manualna – Marty Kulupa, Ani Kanarek oraz Zuzy Witt- dziewczyny otrzymały profesjonalne noże firmy Fackelmann.
Następne warsztaty już w październiku. Odbędą się w Zespole Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie.