Warsztaty kulinarne z marką Liebherr

  • 3

Relacja z warsztatów kulinarnych. Zobacz jak Kacper Tyczyński, zwycięzca konkursu Świeżo... Zdrowo... Liebherr!, wspomina warsztaty z firmą Liebherr.

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Warsztaty kulinarne z marką Liebherr

Zwycięzcami naszego konkursu organizowanego wspólnie z firmą Liebherr zostało dziesięciu szczęśliwców, którzy podesłali nam najsmaczniejsze i najciekawsze przepisy na szybkie dania z mrożonych produktów. Laureaci zostali zaproszeni na kulinarne warsztaty do Akademii Zdrowego Żywienia SetPoint w Magdalence. Jednym z uczestników warsztatów był 
Kacper Tyczyński, który swoją pasją do gotowania dzieli się na swoim autorskim blogu: Kochamy To!

A tak wyglądało to wyjątkowe spotkanie oczami Kacpra:

Mrożenie, chłodzenie i nie tylko... Warsztaty z Liebherr

Warsztaty odbywały się w Akademii SetPoint, która zlokalizowana jest w podwarszawskiej Magdalence. Jakoś trzeba było tam dotrzeć, no i tutaj trzeba przyznać, że organizatorzy zadbali o to bardzo profesjonalnie. Jako, że część z osób nie była z Warszawy, to plan był taki: wszyscy dojeżdżają do Warszawy na Plac Defilad, czyli najbardziej rozpoznawalne miejsce w mieście (plac pod PKiN), a spod niego bus zawiezie zainteresowanych na miejsce warsztatów. Oczywiście kto chciał, mógł dojechać na miejsce na własną rękę.

Wsiadłem sobie w tramwaj linii 10, przejechałem kilka przystanków i byłem już na miejscu zbiórki. Spotkałem tam Anię z Czosnek w Pomidorach, no to żeśmy sobie pogadali. No ale ile można czekać prawda? Jak się po chwili okazało reszta osób stała obok i czekali na nas, taka sytuacja :D

 

Po dotarciu na miejsce wszyscy się sobie przedstawili i wypiliśmy po lampce wina musującego, uwaga, uwaga... z pływającymi w nim malinami, super sprawa :D

(Dobra, wypiłem więcej niż lampkę :P dwie... no góra trzy)

Wiecie co Wam powiem o samym miejscu? Miejsce po prostu nie z tej ziemi, super ogród i bardzo kameralnie. A taras bomba, idealny na letnie wieczory do sączenie najróżniejszych trunków(patrz wspomniana wyżej lampka wina :P )



 

Dalej warsztaty przebiegały według ogólnego wzoru, część teoretyczna > podział na grupy > odprawa przed gotowaniem > gotowanie > jedzenie no i pogaduszki :D

Oczywiście część teoretyczna traktowała o mrożeniu i przechowywaniu żywności, dla mnie było to bardzo ciekawe. Na przykład wiecie, że nie należy zamrażać serów, ponieważ zawierają dużo tłuszczu, który źle znosi bardzo niskie temperatury. Podobnie jest ze źle zrobionymi lodami, w których bardzo często są grudki tłuszczu, które oddzieliły się od całości. I jeszcze jedna ważna rzecz, jeżeli coś rozmrażamy, róbmy to powoli. Najlepiej przełożyć na przykład zamrożoną rybkę na noc do lodówki, gdzie powoli zacznie się "przyzwyczajać" do nowej temperatury, tak samo mięso. Nie będę one gąbczaste (taką konsystencję powodują kryształki lodu, które się wytrącają przy zbyt szybkim rozmrażaniu).



Jeżeli chodzi o potrawy (bo to Was interesuje zapewne najbardziej) powiem, że były one nieziemskie. Proste w wykonaniu, kolorowe i przepyszne, poważnie. Wszystkie dania były tak dobre, że nie udało mi się zrobić zdjęcia części z nich, tak szybko zniknęły ze stołu :D

 

Warto dodać iż większość produktów, z których powstały te przepyszne dania była mrożona. Tutaj po raz kolejny organizatorzy stanęli na wysokości zadania. Wszystkie produkty były przechowywane w zamrażarce marki Liebherr. Ciekawostką jest fakt iż zamrażarka została uruchomiona tuż przed rozpoczęciem warsztatów, a funkcjonowała bez zarzutu. Po części teoretycznej składniki były już zamrożone.  Myślałem, że zamrażarka potrzebuje trochę więcej czasu aby zaczęła mrozić?!

Jak by tutaj podsumować te warsztaty... Mogę napisać, że było super, że było w dechę, że czadowo. Ale to i tak nie odda tego, jak było. Jedzenie tak pyszne, że szok. No ale było coś jeszcze lepszego od jedzenia. ATMOSFERA! Super, super, super ludzie. Można pogadać o wszystkim i bez spiny, jak to teraz młodzież mówi. Jeżeli kiedyś zostaniecie zaproszeni na podobne warsztaty, zwłaszcza organizowane przez Liebherr lub do Akademii SetPoint, to nie zastanawiajcie się i lećcie czym prędzej, bo warto!

Szczególnie pozdrawiam Gosię z Igraszek losu, którą na nich poznałem, bardzo ciepła i życzliwa osoba ;)

No i już na sam koniec fotka grupowa, bo jakby inaczej ;)



Mam nadzieję, że ta relacja oddała chociaż w części to, co się na tych warsztatach działo.

*Organizatorem warsztatów kulinarnych była marka Liebherr jeden z wiodących światowych producentów chłodziarek i zamrażarek, lider na rynku nowych technologii domowego i profesjonalnego sprzętu chłodniczego. Podczas spotkania używana była zamrażarka Liebherr, model GNP 4166.