Sposób przygotowania:
Ekspresowy piernik z napitymi śliwkami
Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej zrobić to dnia poprzedzającego wypiek i pozostawić śliwki w rumie na całą noc. Z ziarek kardamonu i anyżu wyłuskujemy nasionka i razem z pieprzem czarnym oraz goździkami ucieramy je w moździerzu na proszek. Masło, cukier i mleko umieszamy w garnku, zagotowujemy i studzimy. Do wystudzonej mieszaniny dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, powidła śliwkowe, jajko oraz przyprawy i całość miksujemy do połączenia się składników. Przelewamy do siliconowej (jeśli nie jest siliconowa, to wykładamy ją apierem do pieczenia) blaszki o wymiarach 20x20 i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 50 minut. W trakcie pieczenia ciasto można przykryć z wierzchu folia, aby się zbytnio nie spiekła góra. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone.