Sposób przygotowania:
Enchiladas z mięsem wieprzowym
Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić w kostkę. Z papryczki chili wyjąć pestki, pokroić drobno. Pomidory wraz z cebulą, czosnkiem i chili przełożyć go rondla. Dusić ok. 10 min, dodać sól, pieprz, kminek i cukier. Placki naleśnikowe: Obie mąki wymieszać razem, zmiksować z jajkami, szczyptą soli i 1,5 szklanki wody. Odstawić na pół godziny. Rozgrzać odrobinę smalcu na patelni, usmażyć 8 placków. Farsz mięsny: Mięso podsmażyć na 2 łyżkach oleju, przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i oregano. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach (trochę odłożyć do posypania wierzchu), mozarellę pokroić w średnią kostkę Oliwki pokroić w plasterki, ¼ odłożyć. Na naleśniki nałożyć sporą łyżkę sosu i mięsa, posypać oliwkami oraz serem żółtym i mozarellą, zwinąć w rulon, przełożyć do natłuszczonej formy żaroodpornej. Tak samo postąpić z pozostałymi 7 naleśnikami. Naleśniki polać resztą sosu, posypać odłożonymi oliwkami i serem żółtym. Zapiekać 15 min w temp. 200 stopni. Sos avocado: Wykroić miąższ z avocado, rozdrobnić widelcem, dodać posiekaną drobno cebulę, szczyptę soli i sok z cytryny, wymieszać. Podpieczone enchiladas podawać s sosem avocado i jogurtem.