Wśród wszystkich miłośników dobrego jedzenia i napojów w ostatnich latach furorę robią festiwale kulinarne. Stwarzają niepowtarzalną okazję do poznania nowych smaków, a także wypróbowania zaskakujących połączeń potraw z piwem.
Szał festiwali kulinarnych
Co sprawia, że festiwale kulinarne zdobywają coraz większą popularność w Polsce? Dzięki nim Polacy mogą poznać nieznane im dotychczas smaki potraw i napojów, ale także spróbować tradycyjnych zestawów, np. kuchni polskiej, przygotowanych w całkiem nowy, oryginalny sposób. Często odbywają się również tematyczne festiwale dedykowane kuchniom pochodzącym nawet z najdalszych zakątków świata.
Kultura kulinarna w Polsce z każdym rokiem wstępuje na coraz wyższy poziom – ma to wpływ na stale rosnące zapotrzebowanie wśród Polaków na tego typu imprezy. Dzięki nim uczestnicy festiwali mogą zapoznać się z obecnie panującymi trendami komponowania menu, np. zasadą beer&food pairingu.
fot. materiały prasowe
Festiwal Grimbergen Taste
Aż 24 restauracje z całej Polski biorą udział w festiwalu smaku Grimbergen Taste. W trwające 14 dni wydarzenie zaangażowały się lokale oferujące potrawy kuchni polskiej, bałkańskiej, południowoamerykańskiej i śródziemnomorskiej. Impreza zawitała m.in. do: Warszawy, Krakowa, Poznania, Wrocławia, Gdyni, Częstochowy.
Na czym polega wyjątkowość tego festiwalu? Stwarza Polakom możliwość poznania i przekonania się do spójnych połączeń smakowych jedzenia i piwa.
Do dań skomponowanych przez lokalnych kucharzy serwowane będą odpowiednie warianty klasztornego piwa marki Grimbergen: Blonde, Double oraz Blanche. Ambasadorem wydarzenia jest Janusz Fic, szef kuchni Dworu Sieraków i laureat prestiżowego przewodnika Gault&Millau 2015.
Co, gdzie, jak?
Festiwal rozpoczął się w sobotę, 8 października i potrwa do 22 października. To wyjątkowa okazja, by osobiście odkryć tajniki trendu łączenia piwa z jedzeniem. Szczegółowe informacje na temat festiwalu, jak i lista lokali biorących w nim udział dostępne są na wydarzeniu na Facebooku.
Szał festiwali kulinarnych
Co sprawia, że festiwale kulinarne zdobywają coraz większą popularność w Polsce? Dzięki nim Polacy mogą poznać nieznane im dotychczas smaki potraw i napojów, ale także spróbować tradycyjnych zestawów, np. kuchni polskiej, przygotowanych w całkiem nowy, oryginalny sposób. Często odbywają się również tematyczne festiwale dedykowane kuchniom pochodzącym nawet z najdalszych zakątków świata.
Kultura kulinarna w Polsce z każdym rokiem wstępuje na coraz wyższy poziom – ma to wpływ na stale rosnące zapotrzebowanie wśród Polaków na tego typu imprezy. Dzięki nim uczestnicy festiwali mogą zapoznać się z obecnie panującymi trendami komponowania menu, np. zasadą beer&food pairingu.
fot. materiały prasowe
Festiwal Grimbergen Taste
Aż 24 restauracje z całej Polski biorą udział w festiwalu smaku Grimbergen Taste. W trwające 14 dni wydarzenie zaangażowały się lokale oferujące potrawy kuchni polskiej, bałkańskiej, południowoamerykańskiej i śródziemnomorskiej. Impreza zawitała m.in. do: Warszawy, Krakowa, Poznania, Wrocławia, Gdyni, Częstochowy.
Na czym polega wyjątkowość tego festiwalu? Stwarza Polakom możliwość poznania i przekonania się do spójnych połączeń smakowych jedzenia i piwa.
Do dań skomponowanych przez lokalnych kucharzy serwowane będą odpowiednie warianty klasztornego piwa marki Grimbergen: Blonde, Double oraz Blanche. Ambasadorem wydarzenia jest Janusz Fic, szef kuchni Dworu Sieraków i laureat prestiżowego przewodnika Gault&Millau 2015.
Co, gdzie, jak?
Festiwal rozpoczął się w sobotę, 8 października i potrwa do 22 października. To wyjątkowa okazja, by osobiście odkryć tajniki trendu łączenia piwa z jedzeniem. Szczegółowe informacje na temat festiwalu, jak i lista lokali biorących w nim udział dostępne są na wydarzeniu na Facebooku.