SUPERPRZEPIS

Francuska zapiekanka warzywna

  • Deletee
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Francuska zapiekanka warzywna Więcej zdjęć (5)

Zapiekanka, która z powodzeniem może zastąpić pizzę.

Składniki:

Francuska zapiekanka warzywna

 

  • Na zapiekankę:
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 2 średnie zielone papryki
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 małe czerwone cebulki
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 1 pomidor
  • jajko
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Francuska zapiekanka warzywna
Papryki, pieczarki i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z oliwą z oliwek. Pomidora kroimy w paski.
Przygotowujemy długą brytfannę. Wykładamy papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie. Warzywa z patelni oddzielany od oliwy z oliwek i powstałej podczas smażenia wody. Połowę warzyw nakładamy na ciasto. Na warzywa ser i koleją połowę warzyw. Następnie pokrojonego pomidora i na niego ser.
Zaklejamy ciasto i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 220 stopniach C przez około 20 minut, pilnując jednocześnie by się za bardzo nie spiekło.
W tym czasie robimy sos. Jogurt przelewamy do miski, dodajemy potarty czosnek i pieprz z bazylią. Mieszamy.
Po upieczeniu ciasto dzielimy na talerze i podajemy z sosem w osobnym naczyniu.
Francuska zapiekanka warzywna
Pieczarki, paprykę i cebulę podsmażamy na patelni.
Francuska zapiekanka warzywna
Wykładamy warstwami. Na górę kładziemy pomidora a na niego ser żółty.
Francuska zapiekanka warzywna
Zaklejamy ciasto, a następnie pędzlujemy jajkiem aby skórka była chrupiąca i zarumieniona.
Francuska zapiekanka warzywna
Sos czosnkowy podajemy w osobnym naczyniu jak dip.