Gałki są nasionami muszkatołowca korzennego, uprawianego w krajach tropikalnych. Muszkatołowiec rzadko dorasta do 10 m, jest drzewem dwupiennym, o liściach skórzastych, zimnozielonych. Owocem jest mięsista, pękająca po dojrzeniu torebka, przypominająca kształtem niewielką gruszkę. Owoce zrywa sie gdy są dojrzałe, usuwa miąższ torebki i oddziela od nasienia osnówkę. Nasienie po wysuszeniu i usunięciu łupinki to gałka muszkatałowa, a strzępiasta fioletowoczerwona osnówka to kwiat, będący jedną z najdelikatniejszych przypraw kulinarnych. Zarówno gałka jak i kwiat używane są i cenione w kuchni. startą na drobnej tarce gałką przyprawia sie ciasta pierniki, likiery, wódki, także jarzyny brukselka, kalafior, szpinak. Sosy, wedliny, pasztety i drób. Olejki eteryczne pozyskiwane z muszkatałowca są cennym surowcem w przemyśle perfumeryjnym, tytoniowym, stosuje się je również jako lekarstwo. Z soków owoców wytwarza sie trwały czerwony barwnik do farbowania tkanin i drewna. Drewno muszkatałowca jest wykorzystywane w przemysle meblowym.