Zwyczaj rodzinnego grillowania w przydomowych ogródkach narodził się w USA w połowie zeszłego wieku. W latach 80. XX wieku Amerykanin, Georg Stephen wymyślił mały przenośny metalowy grill. Od tego czasu „barbecue” stało się jedną z najpopularniejszych wekendowych rozrywek mieszkańców nie tylko Stanów Zjednoczonych, ale również Europy. Dzisiaj pod różnymi szerokościami geograficznymi gromadzą się przy nim rodziny i przyjaciele – na długie rozmowy i smakowite posiłki na wolnym powietrzu. Wspólnie, w atmosferze zabawy, przyrządzają aromatyczne pieczone steki, pyszne szaszłyki i chrupiące smażone skrzydełka.
Ogromną zaletą potraw z grilla jest ich prostota - przygotować je może właściwie każdy, bez względu na wiek czy płeć. Podobnie, każdy może łatwo i szybko dodać im niesamowitych aromatów. Wystarczy skorzystać z gotowych mieszanek przyprawowych Appetita z linii Smaczne grillowanie. W skład każdej wchodzi zestaw starannie dobranych ziół i innych przypraw, znakomicie podkreślających smak różnych rodzajów mięs. Amatorzy pieczystego mogą wybierać spośród: Przyprawy do grilla klasycznej, Przyprawy do grilla pikantnej chilli, Przyprawy do karkówki, Przyprawy do kurczaka z grilla
z kolendrą i kminkiem oraz Przyprawy do szaszłyka z gałką muszkatołową i majerankiem. Fanom częstego grillowania Appetita poleca szczególnie przyprawy w poręcznych tubach 100g. Pozwalają one na długo zachować walory smakowe mieszanek, chroniąc je jednocześnie przed zanieczyszczeniem tłuszczem lub pyłkami
z powietrza.
A czy wiesz, że…
• Alternatywną, używaną na całym świecie nazwą grillowania jest „barbecue”. Słowo to wywodzi się z języka Indian, którzy już ponad 500 lat temu piekli mięso nad ogniem, na kratce zwanej przez nich „barbacoa”. Dodawali mu smaku przyprawami, które również dzisiaj wchodzą w skład mieszanek do potraw z grilla Appetita: pieprzem i papryką.
• Rożen jest z kolei wynalazkiem kultury indoeuropejskiej. To jeden z najstarszych znanych nam sposobów przygotowywania mięsa. Stosowano go powszechnie już 500 lat przed Chrystusem! Na rożnie przygotowywano mięsiwa w średniowiecznych zamkach (ustawiano go wówczas nad ogromnymi kuchennymi paleniskami) i podczas Wypraw Krzyżowych, przy ogniskach. Nasi przodkowie odkryli, że potrawy z rożna będą smakowały lepiej, jeśli doprawi się je czosnkiem i cebulą. Te składniki również można znaleźć w mieszankach Appetita z linii Smaczne grillowanie.
Przyprawy w torebkach 20 g:
Appetita Przyprawa do grilla pikantna cena: 1,20 zł
Appetita Przyprawa do grilla klasyczna cena: 1,20 zł
Appetita Przyprawa do szaszłyka cena: 1,20 zł
Appetita Przyprawa do karkówki cena: 1,20 zł
Appetita przyprawa do kurczaka z grilla cena: 1,20 zł
Przyprawy w tubach 100g:
Appetita Przyprawa do kurczaka z grilla cena: 4,30 zł
Appetita Przyprawa do grilla klasyczna cena: 4,30 zł
Appetita Przyprawa do karkówki cena: 4,30 zł
Ogromną zaletą potraw z grilla jest ich prostota - przygotować je może właściwie każdy, bez względu na wiek czy płeć. Podobnie, każdy może łatwo i szybko dodać im niesamowitych aromatów. Wystarczy skorzystać z gotowych mieszanek przyprawowych Appetita z linii Smaczne grillowanie. W skład każdej wchodzi zestaw starannie dobranych ziół i innych przypraw, znakomicie podkreślających smak różnych rodzajów mięs. Amatorzy pieczystego mogą wybierać spośród: Przyprawy do grilla klasycznej, Przyprawy do grilla pikantnej chilli, Przyprawy do karkówki, Przyprawy do kurczaka z grilla
z kolendrą i kminkiem oraz Przyprawy do szaszłyka z gałką muszkatołową i majerankiem. Fanom częstego grillowania Appetita poleca szczególnie przyprawy w poręcznych tubach 100g. Pozwalają one na długo zachować walory smakowe mieszanek, chroniąc je jednocześnie przed zanieczyszczeniem tłuszczem lub pyłkami
z powietrza.
A czy wiesz, że…
• Alternatywną, używaną na całym świecie nazwą grillowania jest „barbecue”. Słowo to wywodzi się z języka Indian, którzy już ponad 500 lat temu piekli mięso nad ogniem, na kratce zwanej przez nich „barbacoa”. Dodawali mu smaku przyprawami, które również dzisiaj wchodzą w skład mieszanek do potraw z grilla Appetita: pieprzem i papryką.
• Rożen jest z kolei wynalazkiem kultury indoeuropejskiej. To jeden z najstarszych znanych nam sposobów przygotowywania mięsa. Stosowano go powszechnie już 500 lat przed Chrystusem! Na rożnie przygotowywano mięsiwa w średniowiecznych zamkach (ustawiano go wówczas nad ogromnymi kuchennymi paleniskami) i podczas Wypraw Krzyżowych, przy ogniskach. Nasi przodkowie odkryli, że potrawy z rożna będą smakowały lepiej, jeśli doprawi się je czosnkiem i cebulą. Te składniki również można znaleźć w mieszankach Appetita z linii Smaczne grillowanie.
Przyprawy w torebkach 20 g:
Appetita Przyprawa do grilla pikantna cena: 1,20 zł
Appetita Przyprawa do grilla klasyczna cena: 1,20 zł
Appetita Przyprawa do szaszłyka cena: 1,20 zł
Appetita Przyprawa do karkówki cena: 1,20 zł
Appetita przyprawa do kurczaka z grilla cena: 1,20 zł
Przyprawy w tubach 100g:
Appetita Przyprawa do kurczaka z grilla cena: 4,30 zł
Appetita Przyprawa do grilla klasyczna cena: 4,30 zł
Appetita Przyprawa do karkówki cena: 4,30 zł