Gin najwyższej jakości

  • 1

Unikalna kompozycja spirytusu zbożowego oraz mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziół i korzeni składa się na niepowtarzalny smak i aromat ginu Bombay Sapphire.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Gin najwyższej jakości
Unikalna kompozycja spirytusu zbożowego oraz mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziół i korzeni składa się na niepowtarzalny smak i aromat ginu Bombay Sapphire. Poznaj sekrety tego najwyższej jakości ginu i odkryj tajemnicę jego pochodzenia oraz sposobów podawania i degustacji.


Tajemnice wytwarzania ginu Bombay Saphire


Gin Bombay Sapphire jest produkowany w oparciu o oryginalna recepturę z 1761 roku. Proces destylacji ginu Bombay Sapphire odbywa się w tzw. caterhead stills, destylatorach które kiedyś były wykorzystywane do produkcji alkoholu. Obecnie zostały tylko cztery destylatory tego typu, używane wyłącznie do wytwarzania ginu Bombay Sapphire. To w nich alkohol przechodzi potrójną destylację, dzięki czemu jest niezwykle klarowny i ma pełny aromat. Gin Bombay Sapphire wytwarzany jest ze spirytusu zbożowego i dziesięciu starannie wyselekcjonowanych ziół i korzeni, które nadają trunkowi specyficznego smaku. Korzeń arcydzięgla nadaje piżmowy, ale zarazem bardzo delikatny aromat. Kora kasji tworzy nutę cynamonową, jagody kubeby - korzenny, lekko pieprzowy zapach z nutą cytryny i sosny, a rajskie zioła nadają całości wyrazistości i unikalnego smaku.

Jak i z czym podawać


Gin Bombay Sapphire możemy degustować na wiele sposobów. Świetnie smakuje w postaci czystej, bez dodatków. Należy schłodzić butelkę w lodówce i podawać trunek w małych kieliszkach, na kostkach lodu. Ten wyjątkowy gin stanowić może także bazę do przyrządzenia wyśmienitych drinków. Istnieje bardzo długa tradycja mieszania ginu z tonikiem. Taki koktajl podawany jest zazwyczaj jako long drink z dużą ilością lodu i plasterkiem cytryny. Warto także spróbować drinka o nazwie Gimlet przygotowywanego na bazie ginu Bombay Sapphire.

Gin Bombay Sapphire dobrze komponuje się z także z sokiem pomarańczowym, gorzką lemoniadą oraz piwem imbirowym. Każdy może znaleźć swój sposób na cieszenie się jego smakiem.