Herbaty artystyczne wynalezione zostały w Chinach w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Cała ich magia polega na obserwacji rozwijających się listków oraz kwiatów podczas przygotowania w szklanym naczyniu. Smak tych herbat jest bardzo jedwabisty i delikatny, a piękny spektakl rozkwitania to niezapomniane przeżycie.
Sposób parzenia:
Właściwy sposób zaparzania herbaty Artistic Tea jest bardzo ważny, ponieważ pozwala cieszyć się urokami niezwykłego dzieła mistrzów herbaty. Do szklanego litrowego dzbanka należy włożyć jedną herbacianą kulę, zalać wodą o temperaturze ok. 80°C i pozwolić jej zaparzać się przez 7 min. W tym czasie wraz z rodziną lub przyjaciółmi możemy obserwować jak listek po listku, płatek po płatku rozchylają się i ukazują nam kwiat w całej swojej okazałości. Natura po raz kolejny zadziwia nas tym zachwycającym zjawiskiem, kiedy to z małej kuli wyrasta piękna kolorowa kompozycja kwiatowa, która stopniowo uwalnia do naparu swoje dobroczynne składniki. Jak wiele herbat zielonych tak i tą możemy zaparzyć ponownie otrzymując jeszcze subtelniejszy smak.
Ciekawostka:
Zwijanie Artistic Tea jest w Chinach uważane za sztukę. Nawet doświadczeni w tym procesie artyści potrafią zwinąć jedynie kilka kul w ciągu godziny.
Jarosław Kosiński, Kiper Bio-Active
Gość
uwaga bywaja rózne - akurat tę piłam była w wydaniu świątecznym BN - bajka! czekam na dostawę