Sposób przygotowania:
Gołąbki mojej mamy
Wykrawamy z kapusty środek, wkładamy do lekko osolonej wody i zagotowujemy (na małym ogniu ok 10-15 min.) lub jeśli liście ładnie same nam odchodzą to wrzucamy na gorącą wodę po 2 liście i parzymy do 5 min. Mięso mielone przyprawiamy : solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego. Ryż gotujemy do miękkości z dodatkiem masła. Dwie cebule kroimy w kosteczkę, ząbki czosnku przeciskamy i razem smażymy na patelni na złoty kolor, uważając żeby się nie przypaliło. Po lekki ostygnięciu cebulę, czosnek i ryż dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie łączymy. Na każdy liść kapusty wkładamy porcję farszu i zawijamy. Do wyższej patelni lub rondelka wlewamy trochę oliwy i podsmażamy gołąbki z obu stron. Delikatnie przewracamy, żeby się nie porwały i nie spaliły. Na środek rondelka wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka smażymy, następnie liście które nam zostały z robienia gołąbków,siekamy w paseczki i dodajemy do cebuli. Dodajemy suszone grzybki, kiełbasę pokrojoną w kostkę i mrożone warzywa: marchewkę, zielony groszek. Wszystko podlewamy wodą, doprawiamy do smaku przyprawami: kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, liść laurowy, przyprawą do bigosu, szczyptą oregano. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (dość dużo, cały słoiczek).Całość dusimy pod przykryciem ok 20-25 min. od czasu do czasu mieszając i obracając gołąbki. Na koniec sos zagęszczamy łyżką mąki i 2 łyżkami śmietany. Smacznego.