Goździki - przyprawa korzenna

goździki- przyprawa korzenna - zastosowanie w kuchni

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Goździki - przyprawa korzenna
Plantacje goździokowca korzennego tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa o drobnych różowych kwiatach wyrastającego do 12 m zaczęto zakładać dopiero w ubiegłym stuleciu. Jest ich obecnie wiele, znajdują sie zawsze w pobliżu brzegów morza, bo goździkowiec wymaga wilgotnego powietrza. Powszechnie używana przyprawa, to suszone pączki goździkowca korzennego, przypominające wyglądem małe gwoździki. Są przyprawą o szerokim zastosowaniu: do ciast, kremów, czekolad, likierów, pasztetów, dziczyzny, a nawet wołowiny. Rosół ugotowany z dodatkiem cebuli z wetknietym w nią goździkiem ma znakomity aromat. Dodajemy je również do marynat, kompotów, grzanego wina. Harmonizują z cynamonem, imbirem, liśćmi laurowymi, pieprzem, a także z cebulą i czosnkiem. Zawarty w nich olejek goździkowy, otrzymywany za pomocą destylacji z pączków, wierzchołków, pedów i owoców stosowany jest w przemyśle perfumeryjnym, kosmetyce, farmaceutyce.