Sposób przygotowania:
Gryczane krokiety
FARSZ: W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Delikatnie ją solimy i dodajemy łyżkę tłuszczu. Na gotująca wodę wsypujemy kaszę. Całość gotujemy do momentu jak kasza wchłonie wodę. Tak przygotowaną odstawiamy pod przykryciem na około 15-20 minut by kasza” doszła” . Pieczarki kroimy w plasterki. Pokrojone smażymy na oleju i doprawiamy. Filet z kurczaka drobno kroimy, doprawiamy. Także smażymy go na oleju do miękkości. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Tak przygotowane składniki: filet, kaszę i pieczarki umieszczamy w misce. Mieszamy razem. Następnie dodajemy ser i ponownie mieszamy, ewentualnie doprawiając do smaku. NALEŚNIKI: •Olej do smażenia Mleko wlewamy do miski. Dodajemy do niego mąkę, jajka, proszek oraz przyprawy. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnie. Naleśniki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Na gotowe naleśniki wykładamy po około 2 łyżki wcześniej przygotowanego farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety panierujemy i smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia. PANIERKA: Na talerz wybijamy jajka i mieszamy je np. widelcem. Zwinięte krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Panierowane smażymy. Podajemy na ciepło.
SylaUla