jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gryczane krokiety

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Krokiety lubią wszyscy moi domownicy, dlatego dość często je robię:). Aby nie były monotonne, staram się serwować je z różnym nadzieniem. Gryczane wszystkim smakowały!!!

Gryczane krokiety Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gryczane krokiety

 

 

Sposób przygotowania:

Gryczane krokiety
FARSZ: W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Delikatnie ją solimy i dodajemy łyżkę tłuszczu. Na gotująca wodę wsypujemy kaszę. Całość gotujemy do momentu jak kasza wchłonie wodę. Tak przygotowaną odstawiamy pod przykryciem na około 15-20 minut by kasza” doszła” . Pieczarki kroimy w plasterki. Pokrojone smażymy na oleju i doprawiamy. Filet z kurczaka drobno kroimy, doprawiamy. Także smażymy go na oleju do miękkości. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Tak przygotowane składniki: filet, kaszę i pieczarki umieszczamy w misce. Mieszamy razem. Następnie dodajemy ser i ponownie mieszamy, ewentualnie doprawiając do smaku. NALEŚNIKI: •Olej do smażenia Mleko wlewamy do miski. Dodajemy do niego mąkę, jajka, proszek oraz przyprawy. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnie. Naleśniki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Na gotowe naleśniki wykładamy po około 2 łyżki wcześniej przygotowanego farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety panierujemy i smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia. PANIERKA: Na talerz wybijamy jajka i mieszamy je np. widelcem. Zwinięte krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Panierowane smażymy. Podajemy na ciepło.
Gryczane krokiety
Składniki nadzienia dokładnie łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku.
Gryczane krokiety
Przygotowane nadzienie nakładamy na usmażone naleśniki
Gryczane krokiety
uformowane krokiety panierujemy w mace, jajku, a na koniec w bułce tartej
Gryczane krokiety
opanierowane krokiety smażmy do zrumienienia z obu stron.