Sposób przygotowania:
Grzybnięta łopatka
Mięso oczyścić z błon , tłuszczy .Nacinając uformować prostokąt ( tak na grubość ok. 3 cm ) .Zrobić pastę do nacierania mięsa z 2 łyżek oleju, miodu, sosu sojowego , curry, majeranku, szczypty pieprzu i natrzeć nią dokładnie mięso z obu stron . Pieczarki bardzo drobno pokroić i zarumienić na patelni na 1 łyżce oleju. Do pieczarek dodać natkę pietruszki, bułkę tartą , szczyptę soli i pieprzu. Masę pieczarkową rozłożyć na mięsie .Zwinąć jak roladę .Dobrze spiąć wykałaczkami tak by farsz nie wypadł , a mięso nie rozpadło się w trakcie pieczenia ( można obwiązać nićmi do mięsa ) . Na patelni rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron . Przełożyć mięso do garnka ( szerokości takiej by mięso swobodnie się w nim mieściło , a po bokach nie było za dużo luzu – nad mięsem musi być luźna przestrzeń tak mniej więcej wysokości 10 cm ) . Na patelnię po smażeniu mięsa wlać szklankę wody i zagotować .Przelać na mięso . Dolać jeszcze 4 szklanki wody . Dodać pokrojone drobno cebule, liście laurowe, ziele angielskie , grzyby . Dusić na średnim gazie ok. 1,5 godzin tak by mięso było miękkie a sos powinien odparować do objętości 1,5 szklanki. Wyciągnąć mięso na deskę . Wyłowić grzyby z sosu . Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. W garnuszku rozpuścić masło. Wsypać na nie mąkę i wymieszać. Wlać po woli śmietankę a potem sos cały czas mieszając .Doprawić do smaku. Z mięsa usunąć wykałaczki . Pokroić w plastry . Podawać obłożone grzybami z sosem i kaszą , kluchami, kopytkami lub ziemniakami jak kto lubi .
Babciagramolka
Pyza
A łopatka - superaśna! lubię taką duszoną i też dodaję grzybki
kinga
yola