Sposób przygotowania:
Gulasz -trzy grzybki- dla jaroszów
Przygotuj składniki: Grzybki suszone zalej gorącą wodą i gotuj na b. małym ogniu. Boczniaka pokrój w 5-7 mm paski pełnej ich długości, pieczarki na ćwiartki. Marchew, pietruszkę i kalarepkę -w grubą zapałkę;cebulę w piórka. Z liści kapusty pekińskiej odetnij miękkie części liścia i pokrój na ok. 1 cm kwadraciki, część twardą liścia wzdłuż na paski ok 5 mm Mandarynki podziel na cząstki. Obróbka termiczna: Na rozgrzany na patelni olej, wrzuć boczniaka, obsmaż na jasny brąz i przełóż łyżką cedzakową do garnka ustawionego na płytce, na śr. ogniu i podlej wodą do przykrycia wsadu. Obsmaż pieczarki tak samo do brązu, dodaj do gara, podlej znów wodą. Następnie na margarynie , „zeszklij” marchew z pietruszką i kalarepką, dodaj mąki ¼ szklanki, doprowadź do lekkiego zbrązowienia i przełóż również do garnka. Cebulę zeszklimy na oleju i jw. Obgotowane grzybki suszone pokrój w cienkie paseczki i wrzuć do gara dolej wodę z ich gotowania. Rozpuść kostki bulionowe wlej do garnka, dodaj cząber i tymianek. Pamiętaj, że wszystkie smażenia należy robić bardzo krótko, a więc na b. silnym ogniu, Teraz dopiero możesz zamieszać zawartość. Jeśli sos jest za rzadki w ½ szklanki wody rozmieszaj 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej i wlej do garnka. Płynna część dania powinna tylko lekko przykrywać zawartość. Wrzuć teraz pokrojone liście kapusty, wrzuć jednocześnie paski pokrojonego rdzenia liścia, mandarynkę, dodaj śmietanę, zamieszaj, zagotuj, jeśli trzeba dopraw jeszcze pieprzem, solą i podawaj na stół, z białym pieczywem lub ryżem. Smacznego.