Sposób przygotowania:
Gulasz zapiekany pod francuskim ciastem
Mięso pokroić na kawałki, niezbyt małe, cebulę przekroić w ósemki, marchewkę w grube słupki, seler na kawałeczki, drobno posiekać czosnek. Wszystko włożyć do garnka do duszenia, dodać grzybki i przyprawy, podlać wodą lub bulionem ok 1 szkl. Wymieszać i gotować pod przykryciem ok 20 min, po tym czasie do zagęszczenia dodać czerwoną soczewicę i teraz należy mieszać nieco częściej. W międzyczasie obrać i ugotować ziemniaki, odcedzić i przekroić na dość spore kawałki. Gulasz należy gotować ok godzinę. W razie potrzeby dodać wody lub bulionu. Do gulaszu dodać ziemniaki, nałożyć do kamionkowych miseczek posypać startym żółtym serem i przykryć ponacinanym lekko ciastem francuskim. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem.
Zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku, 200 st ok 40 min. Do czasu kiedy ciasto ładnie się przyrumieni.
Zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku, 200 st ok 40 min. Do czasu kiedy ciasto ładnie się przyrumieni.
-Natka-