SUPERPRZEPIS

Gulasz zapiekany pod francuskim ciastem

  • 1
  • luna19
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Gulasz  zapiekany pod francuskim ciastem Więcej zdjęć (5)

Wspanialy gulasz zapiekany pod ciastem francuskim.. wspanialy ciągnący sie ser spod pokrywki rozplywa sie w ustach.

Składniki:

Gulasz zapiekany pod francuskim ciastem

 

  • 600 g mięsa wieprzowina od szynki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kilka grzybków suszonych
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki keczupu
  • pół szkl czerwonej soczewicy
  • papryka
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta chili
  • szczypta kminku
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 100 g żółtego sera
  • ciasto francuskie
  • jajko do posmarowania
  • kminek do posypania

Sposób przygotowania:

Gulasz zapiekany pod francuskim ciastem
Mięso pokroić na kawałki, niezbyt małe, cebulę przekroić w ósemki, marchewkę w grube słupki, seler na kawałeczki, drobno posiekać czosnek. Wszystko włożyć do garnka do duszenia, dodać grzybki i przyprawy, podlać wodą lub bulionem ok 1 szkl. Wymieszać i gotować pod przykryciem ok 20 min, po tym czasie do zagęszczenia dodać czerwoną soczewicę i teraz należy mieszać nieco częściej. W międzyczasie obrać i ugotować ziemniaki, odcedzić i przekroić na dość spore kawałki. Gulasz należy gotować ok godzinę. W razie potrzeby dodać wody lub bulionu. Do gulaszu dodać ziemniaki, nałożyć do kamionkowych miseczek posypać startym żółtym serem i przykryć ponacinanym lekko ciastem francuskim. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem.



Zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku, 200 st ok 40 min. Do czasu kiedy ciasto ładnie się przyrumieni. 
Gulasz  zapiekany pod francuskim ciastem
przygotować gulasz z mięsa warzyw i soczewicy
Gulasz  zapiekany pod francuskim ciastem
udusić wszystko do miękkości i dodać ugotowane ziemniaki
Gulasz  zapiekany pod francuskim ciastem
włożyć do kamionkowych miseczek i przykryć serem i ciastem
Gulasz  zapiekany pod francuskim ciastem
chrupiącą skorupkę zapiec na złocisty kolor