Sposób przygotowania:
Jabłecznik z brzoskwiniami Eli
Do miski przesiać mąkę,dodać cukier puder,śmietanę,jajko,żółtka,proszek do pieczenia i potartą na tarce z dużymi oczkami margarynę.Szybko zagnieść ciasto ,owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.Jabłka wyłożyć do miski,dodać brzoskwinie,mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części.Jedną część rozwałkować na kształt i wielkość tortownicy.Ciasto nawinąć na wałek,przełożyć do tortownicy,ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą.Na ciasto wyłożyć jabłka z brzoskwiniami i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.Ciasto posmarować białkiem.Z resztek ciasta powycinać ozdobne wzory,ułożyć na cieście i posmarować białkiem.Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Smacznego!
Sarenka
msewka