PaniAnia

PaniAnia

Kucharz
[Przepisów: 13]

Jablkowo-orzechowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

przekonajcie się sami jak wspaniale jest to ciasto ...;-)

Jablkowo-orzechowy

Składniki:

Jablkowo-orzechowy

 

 

 

  • Masa:
  • 0,5 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 250 g masła
  • cukier do smaku

 

  • Dekoracja:
  • polewa czekoladowa
  • orzechy drobno pokrojone, wiórki kokosowe wg gustu

Sposób przygotowania:

Jablkowo-orzechowy
Upiecz dwa cienkie biszkopty orzechowe lub jeden i przekrój poziomo na pół. Wykonanie biszkoptu możesz zobaczyć w "Orzechowe luksusowe".Ciasto jabłkowe: Drożdże pokrusz i wymieszaj z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę, rozrzedzone drożdże. Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę (25x36), rozprowadzić utarte na tarce o grubych oczkach jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta. Upiec.Masa: Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.Przełożenie ciasta: Biszkopt orzechowy - połowa masy - ciasto jabłkowe - druga połowa masy - biszkopt orzechowy - polewa.Smacznego;-)