Sposób przygotowania:
Zapiekana potrawa z fasoli
Fasolę wcześniej namoczyć przez kilka godzin, a następnie ugotować prawie do miękkości. Mięso pokroić w kostkę, posypać pieprzem i solą odstawić na chwilkę w tym czasie podsmażyć boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojona w plasterki jeśli to możliwe nie dodawać dodatkowego tłuszczu powinno wystarczyć to co wytopiło się z boczku pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka. Po zrumienieniu przełożyć to do garnka, a na tłuszczu który został na patelni obsmażyć mięso które dodać do wędliny z cebulą, dosypać fasolę (ja odcedziłam z wody bo była bardzo ciemna), zalać wszystko gorącą wodą, ale tylko tak, aby przykryć. Teraz do garnka dodać liść laurowy, ziele angielskie troszkę soli i pieprzu oraz szczyptę chilli, przykryć i gotować kilka minut do momentu kiedy stwierdzimy, że wszystko jest miękkie na tym etapie dodać grzyby ja dałam mrożone kurki i troszkę świeżych zielonek, pomidory obrane i pokrojone w cząstki oraz przecier pomidorowy i musztardę, wszystko jeszcze zagotować na sam koniec dodać majeranek i posiekany czosnek. Potrawę spróbować, ewentualnie doprawić bo ma być pikantna. Napełnić gotową potrawą miseczki z ciasta francuskiego zrobić pokrywki lekko je dociskając na bokach, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem ja dodatkowo po wierzchu posypałam mielonym kolorowym pieprzem. Zapiekać w temp. 190 st około 15 min, podawać gorące.