SUPERPRZEPIS

Zapiekana potrawa z fasoli

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Zapiekana potrawa z fasoli Więcej zdjęć (5)

Gęsta i bardzo sycąca potrawa do podania bez dodatkowego pieczywa, dzięki pikantności dobrze rozgrzewa.

Składniki:

Zapiekana potrawa z fasoli

 

  • 30 dag mięsa wieprzowego np. łopatka
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 40 dag fasoli ja miałam drobna i ciemną
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 40 dag leśnych grzybów ja miałam gąski zielonki i kurki
  • 2 liście laurowe
  • majeranek
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • chilli
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • gotowe ciasto francuskie
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Zapiekana potrawa z fasoli
Fasolę wcześniej namoczyć przez kilka godzin, a następnie ugotować prawie do miękkości. Mięso pokroić w kostkę, posypać pieprzem i solą odstawić na chwilkę w tym czasie podsmażyć boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojona w plasterki jeśli to możliwe nie dodawać dodatkowego tłuszczu powinno wystarczyć to co wytopiło się z boczku pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka. Po zrumienieniu przełożyć to do garnka, a na tłuszczu który został na patelni obsmażyć mięso które dodać do wędliny z cebulą, dosypać fasolę (ja odcedziłam z wody bo była bardzo ciemna), zalać wszystko gorącą wodą, ale tylko tak, aby przykryć. Teraz do garnka dodać liść laurowy, ziele angielskie troszkę soli i pieprzu oraz szczyptę chilli, przykryć i gotować kilka minut do momentu kiedy stwierdzimy, że wszystko jest miękkie na tym etapie dodać grzyby ja dałam mrożone kurki i troszkę świeżych zielonek, pomidory obrane i pokrojone w cząstki oraz przecier pomidorowy i musztardę, wszystko jeszcze zagotować na sam koniec dodać majeranek i posiekany czosnek. Potrawę spróbować, ewentualnie doprawić bo ma być pikantna. Napełnić gotową potrawą miseczki z ciasta francuskiego zrobić pokrywki lekko je dociskając na bokach, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem ja dodatkowo po wierzchu posypałam mielonym kolorowym pieprzem. Zapiekać w temp. 190 st około 15 min, podawać gorące.
Zapiekana potrawa z fasoli
boczek kiełbasę i cebulę zrumienic na patelni
Zapiekana potrawa z fasoli
na tłuszczu z boczku zrumienić pokrojone mięso
Zapiekana potrawa z fasoli
z ciasta farncuskiego zrobić pokrywki
Zapiekana potrawa z fasoli
po wierzchu posmarować jajkiem i mozna posypać przyprawa