Jak gotować z kawą?

  • 1

Kawa to doskonały towarzysz nie tylko deserów! Poznajcie przepisy na polędwiczki wieprzowe i wątróbkę cielęcą z dodatkiem kawy w magazynie Akademii Smaku Siemens!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jak gotować z kawą?
fot. Akademia Smaku Siemens

Kawa – stawia nas na nogi każdego ranka i towarzyszy w trudnych momentach przez cały dzień. W kuchni jest częstym towarzyszem deserów, jednak to nie wykorzystuje jej potencjału!

Zachęcamy Was do zapoznania się z kolejnym już magazynem Akademii Smaku Siemens, tym razem w całości poświęconemu kawie.

Znajdziecie tam wywiad z kawowym ekspertem i baristą Marcinem „Makiato” Wójciackiem, który z pasją opowiada o tym jak rozpoznać najlepszą kawę, na co zwrócić uwagę przy jej kupowaniu i jak wyjść poza tak dobrze znany aromat kawy rozpuszczalnej.

Co jednak nas interesuje najbardziej to przepisy na potrawy z kawą w roli głównej opracowanych przez szefa kuchni Akademii Smaku Siemens Konrada Birka. W magazynie znajdziecie przepisy na polędwiczki wieprzowe z winno-kawowym sosem, wątróbki cielęce z cebulą duszoną w miodzie akacjowym i kawie podane na pierniku korzennym oraz  gruszkę w korzennych przyprawach z sosem karmelowo-kawowym. Dla odważnych połączenie zaskakujące smakiem – krem z kalafiora z pianką kawową!

                                               

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/12/30/img6Nfipo.jpg https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/12/30/img3169cl.jpg