Kawa – stawia nas na nogi każdego ranka i towarzyszy w trudnych momentach przez cały dzień. W kuchni jest częstym towarzyszem deserów, jednak to nie wykorzystuje jej potencjału!
Zachęcamy Was do zapoznania się z kolejnym już magazynem Akademii Smaku Siemens, tym razem w całości poświęconemu kawie.
Znajdziecie tam wywiad z kawowym ekspertem i baristą Marcinem „Makiato” Wójciackiem, który z pasją opowiada o tym jak rozpoznać najlepszą kawę, na co zwrócić uwagę przy jej kupowaniu i jak wyjść poza tak dobrze znany aromat kawy rozpuszczalnej.
Co jednak nas interesuje najbardziej to przepisy na potrawy z kawą w roli głównej opracowanych przez szefa kuchni Akademii Smaku Siemens Konrada Birka. W magazynie znajdziecie przepisy na polędwiczki wieprzowe z winno-kawowym sosem, wątróbki cielęce z cebulą duszoną w miodzie akacjowym i kawie podane na pierniku korzennym oraz gruszkę w korzennych przyprawach z sosem karmelowo-kawowym. Dla odważnych połączenie zaskakujące smakiem – krem z kalafiora z pianką kawową!
Jak gotować z kawą?
Kawa to doskonały towarzysz nie tylko deserów! Poznajcie przepisy na polędwiczki wieprzowe i wątróbkę cielęcą z dodatkiem kawy w magazynie Akademii Smaku Siemens!
ocena: 4/5 głosów: 4
Ela Dz
I może warto wspomnieć, że popijając kawę z cynamonem można się oduczyć słodzenia tego napoju. Wiem, wypróbowałam na sobie. :P