CO KRYJE W SWOIM WNĘTRZU ORZECH ARACHIDOWY?
Orzechy arachidowe, podobnie jak fasola oraz groch botanicznie należą do roślin strączkowych. Nasiona orzechów dojrzewają pod ziemią stąd ich wymienna nazwa orzecha podziemna lub orzeszki ziemne.
Pochodzą z Ameryki Południowej. Do Europy orzechy arachidowe trafiły, dzięki hiszpańskim podróżnikom skąd rozprzestrzeniły się do Azji i Afryki. Do Ameryki Północnej roślina dotarła na statkach niewolniczych.
Mają wiele właściwości i wartości odżywczych. W 100 gramach orzechów arachidowych kryje się, aż 25 gram białka. Są bogatym źródłem antyoksydantów, zawierają witaminę E, B3 (niacynę), kwas foliowy, magnez i selen. Jednak są bardzo kaloryczne - 100 gramów orzeszków arachidowych zawiera aż 567 kalorii!
Zdjęcie: Fotolia
ORZESZKI NA PAMIĘĆ
Po orzeszki powinny sięgać osoby, które wykonują intensywny wysiłek umysłowy np. nauczyciele, uczniowie oraz studenci. Seniorzy również powinni włączyć orzeszki ziemne do swojej diety. Nie tylko wpływają pozytywnie ma pamięć i koncentrację, ale orzechy ziemne zgodnie z badaniami naukowymi mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Wszystko za sprawą ukrytych w nich NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które łagodzą stres i poprawiają pamięć i koncentrację. Najzdrowsze orzechy ziemne to te ukryte w twardej łupinie - fistaszki, który nie są prażone ani solone.
Zdjęcia: Fotolia
ORZECHY ZIEMNE W KUCHNI
Masło orzechowe produkowane z orzechów ziemnych to doskonały dodatek do deserów, dań wytrawnych a także na kanapki. W kuchni tajskiej orzechy ziemne stanowią jeden z podstawowych składników pysznej potrawy Pad Thai.
Na deser idealne będą babeczki z masłem orzechowym i czekoladą. Wielbiciele słodkich wypieków będą ich smakiem zachwyceni!
Zdjęcie: Fotolia
Warto wiedzieć, że 22 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Orzecha, w tym dniu należy schrupać garść orzechów!
Orzechy arachidowe często goszczą w Waszym domu? Wolicie je w formie przekąski czy jako składnik dania? Czekamy na Wasze opinie!
Orzechy arachidowe, podobnie jak fasola oraz groch botanicznie należą do roślin strączkowych. Nasiona orzechów dojrzewają pod ziemią stąd ich wymienna nazwa orzecha podziemna lub orzeszki ziemne.
Pochodzą z Ameryki Południowej. Do Europy orzechy arachidowe trafiły, dzięki hiszpańskim podróżnikom skąd rozprzestrzeniły się do Azji i Afryki. Do Ameryki Północnej roślina dotarła na statkach niewolniczych.
Mają wiele właściwości i wartości odżywczych. W 100 gramach orzechów arachidowych kryje się, aż 25 gram białka. Są bogatym źródłem antyoksydantów, zawierają witaminę E, B3 (niacynę), kwas foliowy, magnez i selen. Jednak są bardzo kaloryczne - 100 gramów orzeszków arachidowych zawiera aż 567 kalorii!
Zdjęcie: Fotolia
ORZESZKI NA PAMIĘĆ
Po orzeszki powinny sięgać osoby, które wykonują intensywny wysiłek umysłowy np. nauczyciele, uczniowie oraz studenci. Seniorzy również powinni włączyć orzeszki ziemne do swojej diety. Nie tylko wpływają pozytywnie ma pamięć i koncentrację, ale orzechy ziemne zgodnie z badaniami naukowymi mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Wszystko za sprawą ukrytych w nich NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które łagodzą stres i poprawiają pamięć i koncentrację. Najzdrowsze orzechy ziemne to te ukryte w twardej łupinie - fistaszki, który nie są prażone ani solone.
Zdjęcia: Fotolia
ORZECHY ZIEMNE W KUCHNI
Masło orzechowe produkowane z orzechów ziemnych to doskonały dodatek do deserów, dań wytrawnych a także na kanapki. W kuchni tajskiej orzechy ziemne stanowią jeden z podstawowych składników pysznej potrawy Pad Thai.
Na deser idealne będą babeczki z masłem orzechowym i czekoladą. Wielbiciele słodkich wypieków będą ich smakiem zachwyceni!
Zdjęcie: Fotolia
Warto wiedzieć, że 22 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Orzecha, w tym dniu należy schrupać garść orzechów!
Orzechy arachidowe często goszczą w Waszym domu? Wolicie je w formie przekąski czy jako składnik dania? Czekamy na Wasze opinie!