Domowe wypieki stały się bardzo modne. Często jednak mamy problem z udekorowaniem przygotowanych ciast i ciasteczek. Najprostszą rzeczą jest pójście do sklepu i kupienie barwników, perełek, cukiereczków oraz mas do ciast…ale nie o to chodzi w domowym wypieku. Możecie mi wierzyć - wasi goście docenią dekoracje robione własnoręcznie.
Domowy lukier
Jedną z najprostszych dekoracji, która idealnie sprawdzi się przy ozdabianiu ciast i ciasteczek jest lukier. Przygotowanie lukru jest bardzo proste. Wystarczy zmieszać cukier puder z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Czasami gospodynie domowe do cukru pudru dodają wodę ale moim zdaniem jest to błąd, bo lukier może rozwarstwić się i nie wygląda ładnie. Ja lubię biały gęsty lukier. Najczęściej na szklankę cukru dodaję sok z ½ cytryny. Lepiej dodać sok jeśli uznamy, że przygotowany lukier jest za tępy niż odwrotnie. Możesz przygotować kolorowy lukier jednym ze sposobów jest dodanie do podstawowego soku z buraków.
Posypka z czekoladowych płatków oraz owocowych landrynek
Przygotowanie takich posypek jest bardzo proste a efekt bardzo ciekawy. Wystarczy wsypać czekoladowe płatki do torebki foliowej i delikatnie rozgnieść za pomocą wałka. Landrynki w wybranym smaku i kolorze musimy potraktować bardziej „brutalnie” - trzeba je rozgnieść tak, aby powstał kolorowy cukier. Tak przygotowane posypki idealnie sprawdzą się przy dekoracji babeczek z mas i ciasteczek.
Masa lukrowa
Przygotowanie masy lukrowej pochłania troszkę czasu ale naprawdę warto ją zrobić. Do jej przygotowania potrzebujemy:
700 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50-60 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 płaskie łyżka żelatyny
A jak ją przygotować?
Na początku namocz żelatynę w 4 łyżkach zimnej wody. Odstaw na 5-7 minut. Cukier puder i mąkę przesiej do miseczki. Rozgrzej żelatynę w kąpieli wodnej. Ostudź i dodaj do cukru i mąki. Mieszaj a następnie dodaj sok z cytryny. Masę wyrabiaj jak ciasto na pierogi. Jeśli zacznie się przyklejać podsyp sobie mąką ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę możesz użyć od razu po zrobieniu lub owinąć w folię spożywcza i przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej.
Mam nadzieję, że wykorzystacie, którąś z moich propozycji dekoracji ciast i ciasteczek.
Domowy lukier
Jedną z najprostszych dekoracji, która idealnie sprawdzi się przy ozdabianiu ciast i ciasteczek jest lukier. Przygotowanie lukru jest bardzo proste. Wystarczy zmieszać cukier puder z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Czasami gospodynie domowe do cukru pudru dodają wodę ale moim zdaniem jest to błąd, bo lukier może rozwarstwić się i nie wygląda ładnie. Ja lubię biały gęsty lukier. Najczęściej na szklankę cukru dodaję sok z ½ cytryny. Lepiej dodać sok jeśli uznamy, że przygotowany lukier jest za tępy niż odwrotnie. Możesz przygotować kolorowy lukier jednym ze sposobów jest dodanie do podstawowego soku z buraków.
Posypka z czekoladowych płatków oraz owocowych landrynek
Przygotowanie takich posypek jest bardzo proste a efekt bardzo ciekawy. Wystarczy wsypać czekoladowe płatki do torebki foliowej i delikatnie rozgnieść za pomocą wałka. Landrynki w wybranym smaku i kolorze musimy potraktować bardziej „brutalnie” - trzeba je rozgnieść tak, aby powstał kolorowy cukier. Tak przygotowane posypki idealnie sprawdzą się przy dekoracji babeczek z mas i ciasteczek.
Masa lukrowa
Przygotowanie masy lukrowej pochłania troszkę czasu ale naprawdę warto ją zrobić. Do jej przygotowania potrzebujemy:
700 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50-60 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 płaskie łyżka żelatyny
A jak ją przygotować?
Na początku namocz żelatynę w 4 łyżkach zimnej wody. Odstaw na 5-7 minut. Cukier puder i mąkę przesiej do miseczki. Rozgrzej żelatynę w kąpieli wodnej. Ostudź i dodaj do cukru i mąki. Mieszaj a następnie dodaj sok z cytryny. Masę wyrabiaj jak ciasto na pierogi. Jeśli zacznie się przyklejać podsyp sobie mąką ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę możesz użyć od razu po zrobieniu lub owinąć w folię spożywcza i przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej.
Mam nadzieję, że wykorzystacie, którąś z moich propozycji dekoracji ciast i ciasteczek.
Nina W.
weronikaS
Równiez znam ten sposób, bardzo fajny;)