Święta wielkanocne to wyjątkowy czas dla wszystkich chrześcijan. Chociaż pod względem atmosfery czy symboli, które zaczynają pojawiać się przed świętami, mogłoby się wydawać, że ustępują one nieco świętom Bożego Narodzenia, to właśnie Wielkanoc jest najstarszym, a zarazem najważniejszym chrześcijańskim świętem, upamiętniającym zmartwychwstanie Chrystusa.

Ten uroczysty czas powinien być poświęcony zadumie, rozmyślaniom i przeżywaniu w szczególny sposób wydarzenia, które Wielkanoc upamiętnia. W praktyce jednak wszystko wygląda inaczej - dużo czasu poświęcamy na samą organizację świąt. Począwszy od listy gości, ustalenia menu, poprzez zakupy niezbędne do przygotowania zaplanowanych potraw.

Niemniej ważnym aspektem związanym ze świętami są różnego rodzaju ozdoby wielkanocne, którymi dekorujemy mieszkanie i stół, aby podkreślić uroczysty charakter tych dni. Choć mogłoby się wydawać, że wraz z postępującą cyfryzacją świata zwyczaj ten zanika, rokrocznie wysyłane kartki wielkanocne są najlepszym przykładem na to, że tradycja jest dla nas wciąż ważna.

Skoro już mowa o tradycji, święta wielkanocne tak jak Boże Narodzenie charakteryzują się potrawami i ciastami o symbolicznym znaczeniu (o którym, niestety, zdarza nam się zapominać). Dobór pokarmów, które szykujemy do koszyczka również nie jest przypadkowy - wszystkie elementy (włącznie z zielonymi gałązkami) ściśle powiązane są z religią.

Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Przede wszystkim jajek. To one, jako symbol zwycięstwa życia nad śmiercią pojawiają się w najróżniejszej formie, w największej ilości. Najpopularniejsze jajka wielkanocne, czyli pisanki odgrywają ważną rolę w święconce; zanim zostaną zjedzone, najczęściej stanowią ozdobę wielkanocnego stołu.

Najchętniej przygotowywane są jajka faszerowane, które dają mnóstwo możliwości kulinarnych, choć pasty jajeczne czy klasyczne jaja w majonezie wcale nie tracą na popularności! Pasztety, domowe wędliny, pieczone mięsa, białe barszcze, żurki, dodatki w postaci ćwikły i chrzanu, sałatki - świąteczne przysmaki można by wymieniać bez końca!

Słodkim dopełnieniem Wielkanocy są ciasta: babki wielkanocne, mazurki, paschy ale także serniki, makowce, szarlotki - jednym słowem - „dla każdego coś dobrego”. Wspominając o słodkościach nie można zapomnieć o cukrowym baranku, który zajmuje szczególne miejsce w koszyczku wielkanocnym, symbolizując Jezusa Chrystusa.

Aby zadbać o wszystkie szczegóły związane z organizacją Wielkanocy, zebraliśmy dla Was w tym miejscu porady, które pozwolą Wam sprawnie przebrnąć przez okres przedświątecznych przygotowań. Wśród naszych artykułów znajdziecie wiele pomysłów na dekoracje, sposoby na zdobienie pisanek, ale także porady dzięki którym dowiecie się jak przygotować wypieki wielkanocne w wersji „light” a nawet - w jaki sposób będziecie mogli wykorzystać jedzenie, które pozostanie po świętach!

Oprócz tego podpowiemy, co możecie na święta przygotować dla małych niejadków, w jaki sposób urozmaicić smak żurku za pomocą dodatków, jak przyrządzić smakowite mięsa oraz co podać na wielkanocny obiad czy śniadanie. Odpowiedzi na te i wiele innych pytań i wątpliwości związanych z Wielkanocą znajdziecie właśnie w tym miejscu. Zapraszamy!
Bez tych dań Wielkanoc się nie odbędzie!
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 493, Artykułów: 700
Wielkanoc

Bez tych dań Wielkanoc się nie odbędzie!

Nie wyobrażasz sobie Wielkanocy bez babki piaskowej albo żurku? Słusznie! Jeśli w tym roku śniadanie wielkanocne urządzasz u siebie, koniecznie pamiętaj o tych daniach - inaczej musisz liczyć się z reprymendą od teściowej!

Jak udekorować wielkanocne ciasta?
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 493, Artykułów: 700
Wielkanoc

Jak udekorować wielkanocne ciasta?

Co roku masz ten sam dylemat: jak udekorować wielkanocną babkę, paschę czy mazurka? Nie masz talentu do dekorowania ciast, a może przeciwnie: potrafisz to robić, ale brakuje ci pomysłów? Sprawdź, co jest teraz modne!

Zróbmy pasztet na Wielkanoc!
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3240
Wielkanoc

Zróbmy pasztet na Wielkanoc!

Pasztet wielkanocny jest obowiązkowym smakołykiem każdego świątecznego stołu. Pysznie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Z jakiego mięsa go zrobić i jakimi ulepszyć dodatkami? Zobaczcie sami!

Wielkanocny mazurek - ciekawostki
  • 2
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 132
Wielkanoc

Wielkanocny mazurek - ciekawostki

W Święta Wielkanocne na stołach oprócz kolorowych jajek, pisanek i baranka, bardzo ważne znaczenie symboliczne mają ciasta. Chciałabym przybliżyć Wam kilka ciekawostek na temat mazurka.

Wielkanocna babka drożdżowa
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3240
Wielkanoc

Wielkanocna babka drożdżowa

W moim domu tradycyjna babka drożdżowa jest obowiązkowym wypiekiem świątecznym. Przepis jest prosty i nie ma obaw, że babka się nie uda. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować babkę drożdżową.

Jak zrobić ćwikłę na Wielkanoc?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3240
Wielkanoc

Jak zrobić ćwikłę na Wielkanoc?

Ćwikła to potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Doskonale pasuję do mięs, pieczeni, pasztetów i oczywiście jaj. Brak Wam pomysłu na jej przygotowanie? Poniżej znajdziecie wskazówki jak w prosty sposób zrobić ten przysmak!

Jak zrobić zakwas na żurek?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3240
Wielkanoc

Jak zrobić zakwas na żurek?

Żurek to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Przysmak ten nie może obyć się bez zakwasu dodającego mu wyrazistego, kwaskowego smaku. Wiesz jak zrobić zakwas na żurek?