Nie należy kupować owoców, na których pojawiła się pleśń. Pleśń bardzo szybko przenosi się na zdrowe owoce. Winogrona - wybierajmy dojrzałe, twarde winogrona w jasnych kolorach. Owoce pestkowe (czereśnie, wiśnie, śliwki, brzoskwinie, morele, nektarynki) powinny być twarde i jędrne, ale miękkie w dotyku, o skórce jasnej, bez uszkodzeń, nie pomarszczone. Jagody (truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, borówki) powinny mieć zdecydowaną barwę i być twarde. Te owoce łatwo się psują, należy je od razu zjeść. Jeśli już pojawi się na nich pleśń, trzeba je od razu wyrzucić. Figi - dojrzałe zawsze są pokryte meszkiem. Powinny być jędrne, lecz miękkie. Mango - powinny być pokryte meszkiem i mieć delikatny zapach. Ważny jest również kolor. Jeśli skóra jest zielona, mango nie dojrzeje. Kiwi - owoc powinien być twardy i jędrny, bez uszkodzeń. Banany - są dojrzałe, jeśli mają skórę jasnożółtą, pokrytą brązowymi kropeczkami. Niedojrzałe banany są zielone,, a przejrzałe brązowe i miękkie. Melony - należy wybierać owoce twarde i jędrne, bez nacięć, zadrapań, bez miękkich miejsc. Owoce powinny mieć przyjemny zapach. Ananas - musi być twardy, pachnący i nie uszkodzony. Liście powinny dać się łatwo oderwać. Orzechy - łupinki powinny być błyszczące. Gdy potrząśniemy orzechem, nie powinno się słyszeć, że jest w środku pusty.