
W tej poradzie przekaże wam jak zdrowym warzywem jest bakłażan. Można go przyrządzić jak kabaczka lub cukinię, dusić, zapiekać, faszerować, obsmażać. Jest szczególnie popularnym w kuchni śródziemnomorskiej, a zwłaszcza greckiej.
Uwaga! Aby usunąć goryczkę z warzywa, plastry bakłażana po przekrojeniu należy lekko posypać solą, a następnie ułożyć na papierowym ręczniku na 10 lub 15 minut. Można też miąższ warzywa natrzeć cytryną. Wtedy nie będzie chłonął zbyt dużo tłuszczu w trakcie smażenia. Naprawdę pyszne i zdrowe warzywo.
Uwaga! Aby usunąć goryczkę z warzywa, plastry bakłażana po przekrojeniu należy lekko posypać solą, a następnie ułożyć na papierowym ręczniku na 10 lub 15 minut. Można też miąższ warzywa natrzeć cytryną. Wtedy nie będzie chłonął zbyt dużo tłuszczu w trakcie smażenia. Naprawdę pyszne i zdrowe warzywo.