Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetkera to bardzo delikatna, drobno zmielona żelatyna, która wyjątkowo dobrze rozpuszcza się w wodzie, idealnie łączy się z nabiałem i gwarantuje puszystą konsystencję, bez żadnych grudek. Produkt ten idealnie łączy się z serkami, jogurtem, twarogiem, śmietanką i z owocami, a także - co ważne przy ciastach wielowarstwowych - bardzo szybko tężeje.
Przede wszystkim wszelkie serniki na zimno w przeróżnych kombinacjach składników – wszak sernik na zimno nie jedno ma imię! Nieważne czy wybierzesz: klasyczne serki homogenizowane, bogatsze w smaku połączenie twarogu i śmietanki, czy bardziej wyrafinowane mascarpone z jogurtem - zawsze zaskoczy Cię wyjątkowo aksamitna konsystencja masy sernikowej, której nie sposób uzyskać stosując zwykłą żelatynę.
Nowa Żelatyna-fix deserowa z pewnością zachwyci również fanki śmietanowców.
Jeśli myślałyście, że o masie śmietanowej wiecie już wszystko, zdziwicie się! Nareszcie bez większego kłopotu można zrobić samodzielnie idealną masę śmietanową o wyważonej puszystości, która sprawdza się zarówno jako warstwa tortu, jak i samodzielne ciasto na zimno – z dodatkiem truskawek i bezów to prawdziwy poemat.
Jednym z klasycznych, bardzo lubianych i jak się okazuje prostych do przyrządzenia włoskich deserów jest Panna Cotta . Jest to po prostu śmietanka gotowana z mlekiem, cukrem i wanilią, którą po dodaniu żelatyny wylewa się do okrągłej foremki i odstawia do lodówki do stężenia . Deser ten przygotowany z Żelatyną-fix deserową ma wyjątkowo aksamitną konsystencję, która wprost zaskakuje swoją delikatnością.
Panna Cottę dla urozmaicenia, można przygotować w foremce o fantazyjnym kształcie. Dekoracja z sezonowych owoców jagodowych i sosów owocowych spowoduje, że deser będzie wyglądał wyjątkowo pięknie. Warto trochę poeksperymentować z różnymi dodatkami smakowymi dodawanymi do śmietanki takimi jak likiery.
Kolejny włoski deser, bez którego trudno wyobrazić sobie upalne lato, to słynne tiramisu.
Doskonałe połączenie smaków: mocnej kawy, likieru amaretto, serka mascarpone i kakao sprawia, że nikt w gorący dzień nie przejdzie obojętnie obok mocno schłodzonego tiramisu. W końcu nazwa tego deseru to po włosku: „ocknij się!”, „ poderwij mnie! ”. Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach.
Również i my, Polacy, mamy wiele własnych pomysłów na idealne tiramisu. Jednym z nich jest tiramisu zrobione na bazie serka mascarpone i śmietanki, o wyjątkowo delikatnej konsystencji dzięki zastosowaniu w przepisie Żelatyny-fix deserowej.
Tak przygotowane tiramisu ma tę zaletę, że nie trzeba długo czekać na odpowiednie stężenie deseru. Tiramisu z Żelatyną-fix deserową można podawać już po godzinie od wstawienia go do lodówki.
Dla osób, które latem zamiast śmietanki wolą lżejsze desery, nie ma nic lepszego od orzeźwiającego deseru jogurtowego z musem truskawkowym.
Wystarczy kilka prostych składników: jogurt, świeże truskawki i Żelatyna-fix deserowa, aby w kilka minut wyczarować prawdziwie lekki deser, w sam raz na upalne dni.
Na szczególną uwagę w tym deserze zasługuje wyjątkowo delikatny mus , który jest kwintesencją doskonałego smaku świeżych owoców. Jego tajemnica tkwiw Żelatynie-fix deserowej, która nadaje zmiksowanym owocom odpowiednio zwartą, a przy tym niezbyt zbitą konsystencję, nie zmieniając jednocześnie ich smaku. Tak przygotowany mus owocowy może być zarówno warstwą deseru, sernika na zimno, jak i może być serwowany samodzielnie, jako deser sam w sobie.
Kiedy skończą się już truskawki, do musu możemy z powodzeniem wykorzystać maliny.
Chyba nic już nie stoi na przeszkodzie, aby tego lata wybrać swój ulubiony zestaw świeżych składników, wyjąć mikser i z Żelatyną – fix deserową stworzyć coś naprawdę orzeźwiającego.
Zostań tego lata Królową Deserów i poszukaj inspiracji na www.serniknazimno.com
natsu
emilcia
p.jola1