Serniki na zimno
Delikatne, kremowe serniki są jednymi z najbardziej rozchwytywanych ciast zarówno przez tych najmłodszych, jak i nieco starszych. Zepsuty piekarnik nie stanowi przeszkody w przyrządzeniu idealnego sernika na zimno!
Możliwości przygotowania jest wiele - na bazie jogurtu bałkańskiego, kremowej śmietanki czy serka homogenizowanego – każdy będzie wyróżniał się smakiem i rozpływającą w ustach konsystencją. Podczas diety możemy zrezygnować z nieco tłustszych wersji, ciesząc się przy tym wybornym deserem!
Dodatek owoców, np. jagodowych lub egzotycznych (także z puszki) sprawi, że ciasto będzie jeszcze lżejsze i orzeźwiające. Wiórki kokosowe, czy drobne perełki czekoladowe wzbogacą smak kremowego sera, jednocześnie sprawiając, że efekt końcowy będzie jeszcze bardziej atrakcyjny!
Starta skórka oraz sok z limonki czy cytryny to idealny sposób na przełamanie słodyczy. Dodatek cynamonu lub innych przypraw korzennych sprawi, że każdy kęs będzie wyjątkowy.
Musy czekoladowe
Wspaniałym pomysłem na deser bez pieczenia będą delikatne musy przygotowywane na bazie gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady. Ręcznie lub za pomocą miksera należy ubić białka jaj na sztywno, do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji.
Chcąc urozmaicić taki deser, możemy pokusić się o sproszkowaną chili, dodając tym samym daniu nieco pikanterii - papryczka świetnie łączy się z czekoladą wydobywając jej nieokiełznany, wyrazisty charakter.
W trosce o osoby z nietolerancją produktów mlecznych zamiast słodkiej śmietanki proponujemy użyć awokado Hass. Kremowa struktura odpowiednio dojrzałego już owocu sprawia, że jego maślany smak idealnie łączy się z czekoladą, bez wyraźnego wpływu na jej smak.
Tiramisu
Ten typowo włoski deser jest pyszny w swej prostocie. Podstawowymi elementami wchodzącymi w skład deseru są jajka, serek Mascarpone, espresso oraz paluszki biszkoptowe.
W zależności od preferencji domowników czy gości możemy zmniejszyć ilość kawy czy jajek w deserze. Jednak aby cieszyć się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem, najlepiej podążać według oryginalnego przepisu.
Wariacje na temat tiramisu zawierające truskawki czy sproszkowaną herbatę matcha są równie pyszne i godne uwagi. Delikatny sos truskawkowy w połączeniu z kakao i mascarpone idealnie komponuje się z namoczonymi wcześniej kawą biszkopcikami.
Panna cotta
Oto kolejny nieskomplikowany, włoski deser, który nie wymaga sporego nakładu pracy. Uwielbiany przez fanów kremowych i lekkich słodkości, które rozpływają się w ustach.
Przygotowywany na bazie śmietanki kremówki, tłustego mleka oraz żelatyny zachowuje sprężystą konsystencję. Dodatek świeżych ziaren wanilii podkreśla i uwydatnia smak śmietany.
Podawana na zimno wraz z sosami owocowymi, które idealnie komponują się w harmonijną całość. Truskawki, pestki granatu czy borówki, stanowią wspaniale dobraną dekorację.
Sundae
Inaczej zwane desery lodowe, najczęściej podawane w pucharkach. Ich mnogość i różnorodność może przyprawić niejednego o zawrót głowy.
Sorbety, kremowe lody na bazie śmietanki czy jogurtu – każda kulka jest wyjątkowa i może stanowić bazę takiego deseru. W akompaniamencie lekkiej, bitej śmietany oraz kolorowymi posypkami kusi zarówno dzieci, jak i większych łasuchów.
Dodatek świeżych owoców sprawia, że deser nabiera wyjątkowego charakteru. Orzechy nadadzą chrupiącego akcentu, który nieco urozmaici całość.
Jakie przygotowujecie desery bez pieczenia i które są Waszymi ulubionymi? Podzielcie się z nami Waszymi przepisami na pyszne tiramisu czy serniki na zimno!
Delikatne, kremowe serniki są jednymi z najbardziej rozchwytywanych ciast zarówno przez tych najmłodszych, jak i nieco starszych. Zepsuty piekarnik nie stanowi przeszkody w przyrządzeniu idealnego sernika na zimno!
Możliwości przygotowania jest wiele - na bazie jogurtu bałkańskiego, kremowej śmietanki czy serka homogenizowanego – każdy będzie wyróżniał się smakiem i rozpływającą w ustach konsystencją. Podczas diety możemy zrezygnować z nieco tłustszych wersji, ciesząc się przy tym wybornym deserem!
Dodatek owoców, np. jagodowych lub egzotycznych (także z puszki) sprawi, że ciasto będzie jeszcze lżejsze i orzeźwiające. Wiórki kokosowe, czy drobne perełki czekoladowe wzbogacą smak kremowego sera, jednocześnie sprawiając, że efekt końcowy będzie jeszcze bardziej atrakcyjny!
Starta skórka oraz sok z limonki czy cytryny to idealny sposób na przełamanie słodyczy. Dodatek cynamonu lub innych przypraw korzennych sprawi, że każdy kęs będzie wyjątkowy.
Musy czekoladowe
Wspaniałym pomysłem na deser bez pieczenia będą delikatne musy przygotowywane na bazie gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady. Ręcznie lub za pomocą miksera należy ubić białka jaj na sztywno, do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji.
Chcąc urozmaicić taki deser, możemy pokusić się o sproszkowaną chili, dodając tym samym daniu nieco pikanterii - papryczka świetnie łączy się z czekoladą wydobywając jej nieokiełznany, wyrazisty charakter.
W trosce o osoby z nietolerancją produktów mlecznych zamiast słodkiej śmietanki proponujemy użyć awokado Hass. Kremowa struktura odpowiednio dojrzałego już owocu sprawia, że jego maślany smak idealnie łączy się z czekoladą, bez wyraźnego wpływu na jej smak.
Tiramisu
Ten typowo włoski deser jest pyszny w swej prostocie. Podstawowymi elementami wchodzącymi w skład deseru są jajka, serek Mascarpone, espresso oraz paluszki biszkoptowe.
W zależności od preferencji domowników czy gości możemy zmniejszyć ilość kawy czy jajek w deserze. Jednak aby cieszyć się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem, najlepiej podążać według oryginalnego przepisu.
Wariacje na temat tiramisu zawierające truskawki czy sproszkowaną herbatę matcha są równie pyszne i godne uwagi. Delikatny sos truskawkowy w połączeniu z kakao i mascarpone idealnie komponuje się z namoczonymi wcześniej kawą biszkopcikami.
Panna cotta
Oto kolejny nieskomplikowany, włoski deser, który nie wymaga sporego nakładu pracy. Uwielbiany przez fanów kremowych i lekkich słodkości, które rozpływają się w ustach.
Przygotowywany na bazie śmietanki kremówki, tłustego mleka oraz żelatyny zachowuje sprężystą konsystencję. Dodatek świeżych ziaren wanilii podkreśla i uwydatnia smak śmietany.
Podawana na zimno wraz z sosami owocowymi, które idealnie komponują się w harmonijną całość. Truskawki, pestki granatu czy borówki, stanowią wspaniale dobraną dekorację.
Sundae
Inaczej zwane desery lodowe, najczęściej podawane w pucharkach. Ich mnogość i różnorodność może przyprawić niejednego o zawrót głowy.
Sorbety, kremowe lody na bazie śmietanki czy jogurtu – każda kulka jest wyjątkowa i może stanowić bazę takiego deseru. W akompaniamencie lekkiej, bitej śmietany oraz kolorowymi posypkami kusi zarówno dzieci, jak i większych łasuchów.
Dodatek świeżych owoców sprawia, że deser nabiera wyjątkowego charakteru. Orzechy nadadzą chrupiącego akcentu, który nieco urozmaici całość.
Jakie przygotowujecie desery bez pieczenia i które są Waszymi ulubionymi? Podzielcie się z nami Waszymi przepisami na pyszne tiramisu czy serniki na zimno!
niezły kąsek
SylaUla