Całkiem powszechną praktyką jest picie mleka po zjedzeniu czegoś ostrego – na przykład ostrej papryki. Podobne właściwości ma też cukier – łagodzi on smak ostrej potrawy, ale tylko na chwilę – po jego rozpuszczeniu palące uczucie powraca. Czemu cukier jest mniej skuteczny?
Cukier nie usuwa substancji chemicznej odpowiedzialnej za ostry smak – kapsaicyny, która działa na receptory bólu powodując uczucie ostrości w ustach. Cukier ledwo odwraca uwagę zakończeń nerwowych, kiedy bardziej skuteczne mleko reaguje z kapsaicyną i usuwa jej ostry smak z ust. Podobnie działanie ma wódka – rozpuszcza kapsaicynę. Bezskuteczne jest natomiast picie wody, ponieważ tylko rozprowadzimy nią palącą substancję w ustach.
Cukier nie usuwa substancji chemicznej odpowiedzialnej za ostry smak – kapsaicyny, która działa na receptory bólu powodując uczucie ostrości w ustach. Cukier ledwo odwraca uwagę zakończeń nerwowych, kiedy bardziej skuteczne mleko reaguje z kapsaicyną i usuwa jej ostry smak z ust. Podobnie działanie ma wódka – rozpuszcza kapsaicynę. Bezskuteczne jest natomiast picie wody, ponieważ tylko rozprowadzimy nią palącą substancję w ustach.
misia5