Śmierć chińskiego szefa kuchni

Chiński kucharz umarł po zjedzeniu trujących grzybów, które sam zebrał.

         
ocena: 2/5 głosów: 1
Śmierć chińskiego szefa kuchni
Wielu z nas ulega pokusie i zbiera rosnące w lasach grzyby, traktując to jako hobby, korzystając z okazji do zaczerpnięcia świeżego powietrza czy też po prostu jako szansę do napełnienia kosza grzybami, które w lesie są przecież zupełnie za darmo!

Nasze wiara w umiejętność rozróżnienia grzybów jadalnych od niejadalnych może nas jednak czasem zawieść, tak jak pewnego szefa kuchni z Chin.

Liu Jun, 38-letni chiński kucharz był na wycieczce w Australii, gdzie wraz z przyjaciółką chciał powitać Nowy Rok. Jako poczęstunek przygotował potrawkę z grzybów zbieranych przez siebie, które okazały się jednak muchomorami sromotnikowymi, pisze brytyjski Guardian.

Zarówno kucharz jaki i jego znajoma umarli, gdyż ich wątroby odmówiły współpracy w wyniku zatrucia. Dobrze, że jego pomyłka nie okazała się bardziej brzemienna w skutki – kucharz mógł trujące grzyby podać gościom swojej restauracji!