Jak zrobić domowe lody z naturalnych składników bez maszyny?
Ile razy zdarzało ci się marzyć w dzieciństwie, że jako dorosły będziesz jeść lody nawet na śniadanie? Choć są tak popularnym deserem, mają w sobie coś wyjątkowego i magicznego. Kojarzą się z ogromną przyjemnością, słonecznymi, letnimi dniami czy dziecięcą beztroską. Warto o tym pamiętać w codziennym biegu i zapewnić te słodkie wspomnienia także najmłodszym. Tym bardziej, że samodzielne przygotowanie lodów jest niezwykle proste i nie wymaga użycia specjalistycznego sprzętu.Choć maszynka do lodów lub robot planetarny, wyposażony w odpowiednią przystawkę, ułatwiają wykreowanie mrożonych deserów, ich wykorzystanie nie jest koniecznością. Z łatwością można zrobić domowe lody bez użycia specjalnego urządzenia. Wystarczy zwykły mikser, kilka podstawowych składników oraz ulubione owoce. Świetnie sprawdzają się szczególnie te mrożone – ważne jednak, aby były dobrej jakości, zbierane w szczycie sezonu i poddawane specjalistycznemu mrożeniu. Z pomocą przychodzą oferty wiodących producentów, którzy zwracają na te aspekty szczególną uwagę, np. marki Hortex.
Dlaczego warto robić lody w domu?
Samodzielne przygotowanie lodów w domu ma wiele zalet:- zyskujesz pewność co do ich składu,
- wykorzystujesz ulubione składniki i możesz je dowolnie komponować, rozbudzając kulinarną kreatywność,
- są zawsze na wyciagnięcie ręki, bez potrzeby wyczekiwania w kolejkach do najlepszych rzemieślniczych lodziarni,
- stanowią nie tylko pyszny, ale też zdrowy deser dla dzieci, w którym możesz im zaserwować nie tylko bogate w witaminy i minerały owoce, ale nawet warzywa!
Zdarza się, że niektóre lody smakują wyjątkowo. Ma to związek ze wspomnianą już nostalgią za beztroskimi czasami dzieciństwa. Zazwyczaj są to flagowe, klasyczne propozycje – śmietankowe, waniliowe, czekoladowe czy truskawkowe. Same w sobie stanowią pyszny deser, ale mogą być też naturalną bazą dowolnych wariacji. Wzbogacone ulubionymi dodatkami, zaserwowane z sosami, bitą śmietaną, listkami mięty czy świeżymi owocami, staną się najmocniejszą pozycją w domowym deserowym menu.
Pełnia owocowego orzeźwienia – domowe sorbety bez maszyny
Obok tradycyjnych lodów na bazie śmietany wartą uwagi propozycją są sorbety. Co ciekawe, mogą pełnić zarówno funkcję chłodzącego, słodkiego deseru, jak i wartościowej przekąski w ciągu dnia czy podwieczorku-niespodzianki dla dzieci. Dlaczego warto je włączyć do codziennej diety?Spożywanie sorbetów niesie wiele korzyści – sama przyjemność z ich jedzenia wprowadza organizm w stan euforii, dzięki wydziałaniu endorfin, co wpływa na poprawę nastroju. Poza tym:
- są doskonałą alternatywą dla innych słodyczy – ze względu na stosunkowo niską kaloryczność,
- te przygotowane w domu, z mrożonych lub świeżych owoców, stanowią bogate źródło witamin i mikroelementów1,
- ich przygotowanie jest proste i szybkie,
- skutecznie uśmierzają ból, np. po zabiegach dentystycznych, wycięcia migdałków czy przy problemach z gardłem2,
- pobudzają kulinarną kreatywność – można w nich komponować dowolne składniki i przełamywać znane smaki ciekawymi dodatkami, np. świeżymi ziołami (miętą, bazylią, melisą, werbeną a nawet pietruszką), przyprawami korzennymi czy trawą cytrynową,
- ich wspólne przygotowanie z dziećmi to świetny sposób na naukę połączoną z zabawą, pysznymi eksperymentami i inspirującą aktywność.
Przepis na klasyczne lody waniliowe
Składniki:- 2 jajka
- 300 ml śmietanki
- 100 g drobnego cukru
- laska wanilii
- Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę.
- Oddziel białka od żółtek. Laskę wanilii przekrój na pół.
- Dołóż do żółtek nasiona z laski wanilii i 50 g drobnego cukru. Zmiksuj na puszystą masę.
- Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostałą część cukru.
- Połącz wszystkie składniki w jednej misce i przełóż do plastikowego pojemnika z pokrywką.
- Włóż do zamrażalnika na całą noc.
Przepis na lody wiśniowe z czekoladą
Składniki:- 2 jajka
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g drobnego cukru
- opakowanie Wiśni bez pestek Hortex
- pół tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej, startej na drobnej tarce
- Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę.
- Oddziel białka od żółtek.
- Dołóż do żółtek 50 g drobnego cukru. Zmiksuj na puszystą masę.
- Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostałą część cukru.
- Połącz wszystkie składniki w dużej misce, dodaj lekko rozmrożone wiśnie i czekoladę.
- Przełóż do plastikowego pojemnika z pokrywką.
- Włóż do zamrażalnika na całą noc.
Przepis na sorbet jagodowy ze świeżą miętą
Składniki:- opakowanie Jagód leśnych Hortex
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki miodu akacjowego, syropu klonowego lub z agawy
- kilka listków świeżej mięty
- opcjonalnie: migdały w płatkach, wiórki koksowe lub czekoladowe do podania
- Przełóż do miski jagody, aby lekko się rozmroziły.
- Po ok. 15 minutach dodaj do nich mleczko kokosowe, miód i poszatkowane listki mięty.
- Całość zmiksuj.
- Przełóż do plastikowego pojemnika z pokrywką.
- Włóż do zamrażalnika na 20-30 minut.
- Serwuj z ulubionymi dodatkami.
2 https://otolaryngolodzy24.pl/blog/adenotomia/