WSPÓŁPRACA REKLAMOWA

Domowe lody bez maszyny: jak zrobić smaczne lody za pomocą kilku prostych składników

Jeśli istnieje deser idealny, bez wątpienia są nim lody. Ze względu na bogatą gamę smaków, kompozycji, wariacji i dodatków, uwielbiają je zarówno najmłodsi, jak i starsi smakosze. Przyjemnie chłodzące, tradycyjne lub w lżejszej wersji – w formie sorbetów – przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Ich kolejną zaletą jest możliwość szybkiego przygotowania w domowym zaciszu – nawet bez specjalistycznego sprzętu. Wystarczy tylko kilka prostych składników. Jak to zrobić?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Domowe lody bez maszyny: jak zrobić smaczne lody za pomocą kilku prostych składników
fot. Materiały prasowe

Jak zrobić domowe lody z naturalnych składników bez maszyny?

Ile razy zdarzało ci się marzyć w dzieciństwie, że jako dorosły będziesz jeść lody nawet na śniadanie? Choć są tak popularnym deserem, mają w sobie coś wyjątkowego i magicznego. Kojarzą się z ogromną przyjemnością, słonecznymi, letnimi dniami czy dziecięcą beztroską. Warto o tym pamiętać w codziennym biegu i zapewnić te słodkie wspomnienia także najmłodszym. Tym bardziej, że samodzielne przygotowanie lodów jest niezwykle proste i nie wymaga użycia specjalistycznego sprzętu.


Choć maszynka do lodów lub robot planetarny, wyposażony w odpowiednią przystawkę, ułatwiają wykreowanie mrożonych deserów, ich wykorzystanie nie jest koniecznością. Z łatwością można zrobić domowe lody bez użycia specjalnego urządzenia. Wystarczy zwykły mikser, kilka podstawowych składników oraz ulubione owoce. Świetnie sprawdzają się szczególnie te mrożone – ważne jednak, aby były dobrej jakości, zbierane w szczycie sezonu i poddawane specjalistycznemu mrożeniu. Z pomocą przychodzą oferty wiodących producentów, którzy zwracają na te aspekty szczególną uwagę, np. marki Hortex.

Dlaczego warto robić lody w domu?

Samodzielne przygotowanie lodów w domu ma wiele zalet:
  • zyskujesz pewność co do ich składu,
  • wykorzystujesz ulubione składniki i możesz je dowolnie komponować, rozbudzając kulinarną kreatywność,
  • są zawsze na wyciagnięcie ręki, bez potrzeby wyczekiwania w kolejkach do najlepszych rzemieślniczych lodziarni,
  • stanowią nie tylko pyszny, ale też zdrowy deser dla dzieci, w którym możesz im zaserwować nie tylko bogate w witaminy i minerały owoce, ale nawet warzywa!
W poszukiwaniu inspiracji, także tych warzywnych, poznaj niebanalne połączenia smaków w mrożonych deserach i przekonaj się, na ile smacznych sposobów można je podać! 

Zdarza się, że niektóre lody smakują wyjątkowo. Ma to związek ze wspomnianą już nostalgią za beztroskimi czasami dzieciństwa. Zazwyczaj są to flagowe, klasyczne propozycje – śmietankowe, waniliowe, czekoladowe czy truskawkowe. Same w sobie stanowią pyszny deser, ale mogą być też naturalną bazą dowolnych wariacji. Wzbogacone ulubionymi dodatkami, zaserwowane z sosami, bitą śmietaną, listkami mięty czy świeżymi owocami, staną się najmocniejszą pozycją w domowym deserowym menu.

Jak zrobić niezawodną bazę do lodów?  - infografika.

Pełnia owocowego orzeźwienia – domowe sorbety bez maszyny

Obok tradycyjnych lodów na bazie śmietany wartą uwagi propozycją są sorbety. Co ciekawe, mogą pełnić zarówno funkcję chłodzącego, słodkiego deseru, jak i wartościowej przekąski w ciągu dnia czy podwieczorku-niespodzianki dla dzieci. Dlaczego warto je włączyć do codziennej diety?
Spożywanie sorbetów niesie wiele korzyści – sama przyjemność z ich jedzenia wprowadza organizm w stan euforii, dzięki wydziałaniu endorfin, co wpływa na poprawę nastroju. Poza tym:
  • są doskonałą alternatywą dla innych słodyczy – ze względu na stosunkowo niską kaloryczność,
  • te przygotowane w domu, z mrożonych lub świeżych owoców, stanowią bogate źródło witamin i mikroelementów1,
  • ich przygotowanie jest proste i szybkie,
  • skutecznie uśmierzają ból, np. po zabiegach dentystycznych, wycięcia migdałków czy przy problemach z gardłem2,
  • pobudzają kulinarną kreatywność – można w nich komponować dowolne składniki i przełamywać znane smaki ciekawymi dodatkami, np. świeżymi ziołami (miętą, bazylią, melisą, werbeną a nawet pietruszką), przyprawami korzennymi czy trawą cytrynową,
  • ich wspólne przygotowanie z dziećmi to świetny sposób na naukę połączoną z zabawą, pysznymi eksperymentami i inspirującą aktywność.
Kolejną korzyścią płynącą z samodzielnego przygotowania sorbetów jest ich pewny skład. Sklepowe produkty mogą zawierać większe ilości cukru, stabilizatory i zagęstniki (w tym: pektynę, gumę gaur czy ksantanową) oraz syrop glukozowy. A – aby wyczarować domowy sorbet w najprostszej wersji – wystarczy zmiksować mrożone owoce z syropem cukrowym oraz schłodzić przez ok. pół godziny w zamrażalniku. Dzięki produktom, które możesz mieć na co dzień w domu, np. mrożonym owocom Hortex, będziesz się nimi delektować przez cały rok!

Hit na lato, lody tajskie! - infografika.

Przepis na klasyczne lody waniliowe

Składniki:
  • 2 jajka
  • 300 ml śmietanki
  • 100 g drobnego cukru
  • laska wanilii
Przygotowanie:
  1. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę.
  2. Oddziel białka od żółtek. Laskę wanilii przekrój na pół.
  3. Dołóż do żółtek nasiona z laski wanilii i 50 g drobnego cukru. Zmiksuj na puszystą masę. 
  4. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostałą część cukru.
  5. Połącz wszystkie składniki w jednej misce i przełóż do plastikowego pojemnika z pokrywką.
  6. Włóż do zamrażalnika na całą noc.
Tradycyjne lody waniliowe można zaserwować na wiele sposobów. Orzeźwiającym i przełamującym ich słodycz dodatkiem jest domowy sos owocowy. Aby go przygotować, zblenduj dowolne mrożone owoce, np. jagody, truskawki, maliny, wiśnie lub owoce leśnie Hortex z płynem – wodą, jogurtem, maślanką czy napojem roślinnym.

Przepis na lody wiśniowe z czekoladą

Składniki:
  • 2 jajka
  • 300 ml śmietanki 30% 
  • 100 g drobnego cukru
  • opakowanie Wiśni bez pestek Hortex
  • pół tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej, startej na drobnej tarce
Przygotowanie:
  1. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę.
  2. Oddziel białka od żółtek. 
  3. Dołóż do żółtek 50 g drobnego cukru. Zmiksuj na puszystą masę. 
  4. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostałą część cukru.
  5. Połącz wszystkie składniki w dużej misce, dodaj lekko rozmrożone wiśnie i czekoladę.
  6. Przełóż do plastikowego pojemnika z pokrywką.
  7. Włóż do zamrażalnika na całą noc.
Aby podbić czekoladową nutę, można zaserwować wiśniowe lody z bitą śmietaną i syropem lub sosem czekoladowym oraz posypać bakaliami. 

Przepis na sorbet jagodowy ze świeżą miętą

Składniki:
  • opakowanie Jagód leśnych Hortex
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki miodu akacjowego, syropu klonowego lub z agawy
  • kilka listków świeżej mięty
  • opcjonalnie: migdały w płatkach, wiórki koksowe lub czekoladowe do podania
Przygotowanie:
  1. Przełóż do miski jagody, aby lekko się rozmroziły. 
  2. Po ok. 15 minutach dodaj do nich mleczko kokosowe, miód i poszatkowane listki mięty.
  3. Całość zmiksuj.
  4. Przełóż do plastikowego pojemnika z pokrywką.
  5. Włóż do zamrażalnika na 20-30 minut.
  6. Serwuj z ulubionymi dodatkami.
1.  https://dietetycy.org.pl/lody-na-diecie/
2  
 https://otolaryngolodzy24.pl/blog/adenotomia/