Historia sernika
Sernik jest wypiekiem znanym od wieków. Już w Starożytnej Grecji ciastem zajadali się zwycięzcy Igrzysk Olimpijskich.
Autorem jednego z pierwszych na świecie przepisu na sernik był rzymianin Marek Porcjusz Katon. Zgodnie z napisanym przez niego dziełem "De agri cultura", aby przygotować sernik należało „2 kilo sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 1 funt chleba z mąki pszennej, lub – jeśli ma być lżejsze – 1/2 funta. Wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i gotować na gorącym kamieniu.”
Do Polski sernik dotarł prawdopodobnie dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który sprowadził go wracając z bitwy pod Wiedniem zwanej Odsieczą Wiedeńską. Na cześć powrotu króla z dalekiej wyprawy ciasto nazwano „sernikiem wiedeńskim”, a krakowscy cukiernicy przyozdobili go kraciastą czekoladową polewą. Tradycyjny sernik wiedeński to klasyczny sernik bez kruchego spodu, z mielonego twarogu oraz dużej ilości bakalii.
Fot. Fotolia
Ser – sekret udanego sernika
Sernik to jedno z najpopularniejszych na świecie ciast. Przepisy na ten wypiek różnią się rodzajem użytego sera, spodem (w niektórych sernikach nie przygotowuje się go w ogóle) oraz dodatkami. Najpopularniejszym i najbardziej klasycznym wypiekiem jest sernik pieczony. Na naszych stołach gości również sernik gotowany oraz sernik na zimno, który latem jest jednym z najczęściej przyrządzanych ciast.
Sekretem udanego sernika - na co wskazuje nazwa - jest ser, który jest głównym składnikiem wypieku. Podstawowa zasada mówi, że im bardziej ser jest tłustszy, tym smaczniejszy i bardziej kremowy będzie nasz sernik. Ponadto, ciasto przygotowane z chudym serem może słabo wyrosnąć.
Fot. Fotolia
W naszym artykule „Jak zrobić sernik?” zdradzamy Wam wszystkie tajemnice udanego wypieku. Zebraliśmy również dla Was 12 przepisów na wyśmienity sernik – sernik pieczony, na zimno, chałwowy lub oryginalny bazyliowy. Deser, który latem często gości w naszych domach to sernik na zimno - sprawdźcie jak go zrobić, aby wyszedł idealny.
Ciekawostki o serniku
Pascha - tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc to rodzaj sernika na zimno. Składnikami deseru jest twaróg, mleko, śmietana, jajka, wanilia oraz rodzynki i skórka pomarańczowa. Najczęściej podawana jest w formie stojącej ściętej piramidki ozdobionej bakaliami.
Do sernika można również dodać ziemniaki. Na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi został wpisany kaszubski sernik z ziemniakami produkowany od lat w tamtym regionie. Sernik przygotowywany jest według oryginalnego, starego przepisu z książki „Domowe wyroby cukiernicze” wydanej w 1959 roku.
Serniki to również nazwa gminy w Polsce w województwie lubelskim, w której organizowany jest konkurs na "Najsmaczniejszy Sernik z gminy Serniki”.
Najdroższy sernik świata kupimy w kawiarni w Nowym Jorku. Kawałek wypieku o nazwie “Festive Two-Stack Cheesecake” kosztuje 300 dolarów.
Jesteśmy ciekawi czy w swoich przepiśnikach macie przepisy na sernik, który zawsze wychodzi. Pochwalcie się nimi! Czekamy na Wasze receptury, które nagrodzimy cennymi wirtualami.
Sernik jest wypiekiem znanym od wieków. Już w Starożytnej Grecji ciastem zajadali się zwycięzcy Igrzysk Olimpijskich.
Autorem jednego z pierwszych na świecie przepisu na sernik był rzymianin Marek Porcjusz Katon. Zgodnie z napisanym przez niego dziełem "De agri cultura", aby przygotować sernik należało „2 kilo sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 1 funt chleba z mąki pszennej, lub – jeśli ma być lżejsze – 1/2 funta. Wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i gotować na gorącym kamieniu.”
Do Polski sernik dotarł prawdopodobnie dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który sprowadził go wracając z bitwy pod Wiedniem zwanej Odsieczą Wiedeńską. Na cześć powrotu króla z dalekiej wyprawy ciasto nazwano „sernikiem wiedeńskim”, a krakowscy cukiernicy przyozdobili go kraciastą czekoladową polewą. Tradycyjny sernik wiedeński to klasyczny sernik bez kruchego spodu, z mielonego twarogu oraz dużej ilości bakalii.
Fot. Fotolia
Ser – sekret udanego sernika
Sernik to jedno z najpopularniejszych na świecie ciast. Przepisy na ten wypiek różnią się rodzajem użytego sera, spodem (w niektórych sernikach nie przygotowuje się go w ogóle) oraz dodatkami. Najpopularniejszym i najbardziej klasycznym wypiekiem jest sernik pieczony. Na naszych stołach gości również sernik gotowany oraz sernik na zimno, który latem jest jednym z najczęściej przyrządzanych ciast.
Sekretem udanego sernika - na co wskazuje nazwa - jest ser, który jest głównym składnikiem wypieku. Podstawowa zasada mówi, że im bardziej ser jest tłustszy, tym smaczniejszy i bardziej kremowy będzie nasz sernik. Ponadto, ciasto przygotowane z chudym serem może słabo wyrosnąć.
Fot. Fotolia
W naszym artykule „Jak zrobić sernik?” zdradzamy Wam wszystkie tajemnice udanego wypieku. Zebraliśmy również dla Was 12 przepisów na wyśmienity sernik – sernik pieczony, na zimno, chałwowy lub oryginalny bazyliowy. Deser, który latem często gości w naszych domach to sernik na zimno - sprawdźcie jak go zrobić, aby wyszedł idealny.
Ciekawostki o serniku
Pascha - tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc to rodzaj sernika na zimno. Składnikami deseru jest twaróg, mleko, śmietana, jajka, wanilia oraz rodzynki i skórka pomarańczowa. Najczęściej podawana jest w formie stojącej ściętej piramidki ozdobionej bakaliami.
Do sernika można również dodać ziemniaki. Na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi został wpisany kaszubski sernik z ziemniakami produkowany od lat w tamtym regionie. Sernik przygotowywany jest według oryginalnego, starego przepisu z książki „Domowe wyroby cukiernicze” wydanej w 1959 roku.
Serniki to również nazwa gminy w Polsce w województwie lubelskim, w której organizowany jest konkurs na "Najsmaczniejszy Sernik z gminy Serniki”.
Najdroższy sernik świata kupimy w kawiarni w Nowym Jorku. Kawałek wypieku o nazwie “Festive Two-Stack Cheesecake” kosztuje 300 dolarów.
Jesteśmy ciekawi czy w swoich przepiśnikach macie przepisy na sernik, który zawsze wychodzi. Pochwalcie się nimi! Czekamy na Wasze receptury, które nagrodzimy cennymi wirtualami.